George R.R. Martin: Jäälohikäärme

Bongasin George R.R. Martinin Jäälohikäärmeen jo helmikuun puolella Raijan blogista ja laitoin melkein samantien hankintaehdotusta kirjastoon. Jouduin odottelemaan kirjaa tuskallisen pitkään, mutta onneksi pitkä odotus palkittiin oikein mukavalla lukukokemuksella sitten kun vihdoinkin pääsin kirjaa lukemaan ja ihastelemaan.

Kesyttämätön ja jälkeensä pelkkää jäätä ja kylmää jättävä jäälohikäärme ei pelota Adaraa, joka on talvilapsi, syntynyt ankarien pakkasten aikaan. Kun Adara oli nelivuotias hän kosketti jäälohikäärmettä, viiden vanhana tyttö ratsasti lohikäärmeellä ensimmäisen kerran. Eräänä tyynenä kesäpäivänä Adaran ollessa 7-vuotias, pohjoisen tuliset lohikäärmeet saapuvat rikkomaan hänen kotitilansa rauhan.

The Ice Dragon on George R.R. Martinin jo vuonna 1980 julkaisema novelli, joka ilmestyi alunperin antologiassa ja myöhemmin erillisenä painoksenaan.

Jäälohikäärme oli erittäin ihastuttava ja vahvasti kerrottu tarina. Kirja on lyhyt, vain reilut 120 sivua, mutta jotenkin tarina tuntuu paljon suuremmalta kuin sivumäärä antaa olettaa. Vaikka olisin mielelläni lukenut Adaran ja jäälohikäärmeen erikoisesta ystävyydestä enemmänkin, Jäälohikäärme oli juuri sopivan mittainen ja mukavan suoraviivaisesti etenevä satu.

Jäälohikäärme on nopealukuinen ja olisin ehkä lukenut sadun vielä nopeamminkin jos en välillä olisi jäänyt ihastelemaan Luis Royon upeaa kuvitusta. Pidin kovasti Royon kuvituksesta, joka tuo tarinaan lisää eloa ja syvyyttä. Jäälohikäärmeestä on julkaistu myös Yvonne Gilbertin kuvittama versio. Haluaisin lukea myös sen ja nähdä millaisia eroja kahdella kuvittajalla on.

Luin Jäälohikäärmeen siis kirjastolainana, mikä vähän harmittaa. Joudun jossain vaiheessa palauttamaan kirjan, enkä voi sitten enää ihastella sitä. Olenkin jo vähän katsellut kirjaa nettikirjakaupoista eli melko varmasti Jäälohikäärme lennähtää asustelemaan myös omaan hyllyyn jossain vaiheessa. Tarkoitus olisi hankkia omaksi myös Martinin tunnetumpaa tuotantoa eli tietenkin Tulen ja jään laulu -sarja, jota en vieläkään ole lukenut kahta ensimmäistä osaa pidemmälle.

-----
Alkuteos: The Ice Dragon
Kirjava 2016, 128 s.
Suom. Satu Hlinovsky
kirjastosta

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Mikähän lie tässä keväässä on kun sekä lukeminen että bloggaaminen tuntuvat jumittavan. Tuntuu, että joka kevät on sama juttu. Blogin puolella varsinkin on ollut ärsyttävän hiljaista kun en vain ole saanut aikaiseksi kirjoittaa lukemistani kirjoista. Mutta korjaillaanpa nyt tilannetta ja rästipostaukset pusken ulos lähiaikoina. Yleensä yritän kirjoittaa pisimpään odottaneesta kirjasta ensin, mutta nyt mennäänkin toisinpäin. Eleanor & Park oli sen verran hurmaava ja ihana lukukokemus, että siitä oli päästävä nopeasti kirjoittamaan.

Vuonna 1986 kouluun tulee uusi tyttö isokokoinen, punatukkainen ja muutenkin vähän omituinen Eleanor, joka päätyy istumaan Parkin viereen koulubussissa. Kun Park huomaa, että Eleanor lukee salaa hänen sarjakuviaan, kaksikko ystävystyy. Hitaasti siitä kehittyy jotain syvempää. 

Uskallan rehellisesti sanoa, että Eleanor & Park on yksi parhaimmista, ellei jopa parhain, lukemani ei-dystooppinen nuortenkirja. Eleanor & Park on suloinen, koskettava ja taitavasti kirjoitettu tarina ensirakkaudesta. Kirjahan on muuten Rainbow Rowellin esikoisteos.

Eleanor & Park on yksinkertaisesti ihana kirja, jonka päähenkilöt hurmasivat minut aitoudellaan. Eleanor ja Park eivät ole täydellisiä ja tuntuvat ihanan aidoilta ihmisiltä virheineen ja ongelmineen. Parin suhde kehittyy erittäin uskottavasti, eikä mukana onneksi ole mitään väkisin väännetty kolmiodraamaa. Eleanor ja Park ovat muuten ehkä yksi parhaimmista ja suloisimmista pareista ikinä. Lopusta huolimatta.   

Alussa meni vähän aikaa, että totuin suomennoksen puhekielisyyteen eli esimerkiksi siihen, että hän - pronominin tilalla käytettiin ilmaisua se. Suomennoksessa oli käytetty myös joitain sanoja, joita suorastaan inhoan (esim. liikunta = voikka), mutta eivät tuollaiset pikkujutut kuitenkaan kirjan loistavuutta vähentäneet.

Minusta on jotenkin erityisen ihanaa, että kirja sijoittuu 80-luvulle, jolloin ei mitään Facebookeja ja Instagrameja ollut, vaan kirjoitettiin ihan oikeita kirjeitä ja nauhoitettiin musiikkia c-kasetille. 80- ja 90-luvuilla on aina ollut erityinen paikka sydämessäni (ehkä siksi, että oma lapsuuteni sijoittuu niille ajoille), joten jo senkin takia Eleanor & Park oli vielä ihanampi.

Tätä lukiessani en voi kuin ihmetellä miksi, oi miksi, Rainbow Rowellia ei ole aiemmin suomennettu. Suurensuuri hatunnosto Viisas Elämä (ent. Basam Books) kustantamolle siitä, että huippusuosittua kirjailijaa saatiin nyt vihdoinkin suomeksi.

Jo ennen tämän lukemista olin halunnut lukea jotain Rowellilta ja viimeistään nyt se tunne on vain voimistunut. Vähän jo vilkaisin kirjastosta, että siellä näyttäisi ainakin Fangirl olevan kokoelmassa, joten ehkä pitääkin tästä hipsiä laittamaan kirja varaukseen.

------
Alkuteos: Eleanor & Park
Viisas Elämä 2016, 384 s.
Suom. Terhi Kuusisto
kirjastosta

Arvonnan onnelliset voittajat

Innostuin tänään katsomaan useammankin jakson Game of Thronesin neloskautta, joten kevätarvonnan voittajien arpominen oli vähällä unohtua. Mutta onneksi kuitenkin muistin ja pääsin suorittamaan jännittävän arvonnan. Koska olen vähän laiskalla tuulella, en lähtenyt suorittamaan lappuarvontaa, vaan puolueettomana arvontakoneena toimi jälleen kerran Random.org.

Voittajat ovat:

1. Jassu / Hurja Hassu Lukija
2. Lotta
3. Jenni / Sivu sivulta - kirjablogi

Huikean paljon onnea voittajille! Kiitos myös kaikille arvontaan osallistuneille.

Jassulle palkintona lähtee ihastuttava kirja-aiheinen pussukka ja levyllinen Goodion chiliraakasuklaata. Lotta ja Jenni saavat valita itselleen yhden kirjan kirjapinosta niin, että Lotta valitsee ensin ja Jenni sen jälkeen.

Voittajille laitan samantien vielä sähköpostia tulemaan.

Muistutus arvonnasta - vielä ehtii osallistua!

Pienenä muistutuksena, että Kirjaston kummituksen kevätarvontaan voi osallistua vielä huomiseen saakka. Osallistumisaika päättyy huomenna siinä puolen yön kieppeillä, jonka jälkeen sitten ti 5.4 arvon onnelliset voittajat & ilmoitan niistä täällä. 

Tein lisää siivoushommia kirjahyllyssäni ja sieltä löytyi pari lisää laitettavaksi mukaan arvontaan. Eli valittavien kirjojen pinoon on lisätty kaksi kirjaa, jotka löytyvät kirjalistan lopusta.

Vaikka jossain vaiheesa näytti jo hyvältä lukemisen suhteen, olen taas viime aikoina kärsinyt ikävästä luku- ja bloggausjumista. Sen takia blogissakin on ollut parin viikon hiljaisuus. Harmittaa vähän kun mikään kirja ei kiinnosta niin paljoa, että innostuisi muutamaa sivua pidemmälle lukemaan. Ja pari jo aiemmin luettua odottelisi blogiin pääsyä. Niistä yritän saada kirjoiteltua tässä parin päivän sisään.