Stephen King: Kuvun alla

Bongasin Stephen Kingin Kuvun alla - kirjan ihan sattumalta kirjastosta ja päädyin sitten lainaamaan sen kun kirjan idea (salaperäisen kuvun alle vangiksi jääneen kaupungin selviytymistaistelu) kuulosti niin mielenkiintoiselta. Aluksi vähän mietitytti, että voiko kirja olla niin hyvä, että sen jaksaa loppuun asti lukea, koska tämä on todellinen jättiromaani (1115 sivua). Tuo pelko oli aivan turha, koska missään vaiheessa ei tullut mieleenkään jättää tätä kesken.

Olen lukenut jonkin verran Stephen Kingin muuta tuotantoa ja pidän Kingin kirjoitustyylistä. Kuvun alla ei kuitenkaan ole peruskauhua á la King, mutta aivan yhtä loistavaa tarinankerrontaa kuin muissakin lukemissani Kingin teoksissa. Heti ensimmäisistä sivuista lähtien tarina imaisi mukaansa ja liimasi kirjan ääreen. Sitten harmitti kamalasti jos joutui jättämään lukemisen jännittävässä kohdassa kesken kun muu elämä pilasi mukavan lukuhetken. Suuri sivumääräkään ei tuntunut ihan mahdottomalta luku-urakalta kun jotenkin aika vain lensi kirjan parissa.

En muista, että pitkiin aikoihin minkään lukemani kirjan hahmot olisivat herättäneet minussa todella vahvoja tunteita suuntaan tai toiseen. Kuitenkin tämän kirjan kohdalla jotkut hahmot nousivat suosikeikseni ja joitain inhosin niin paljon, että niille toivoi tapahtuvan kaikkea pahaa. Kirjassa oli suuri henkilögalleria, eikä kaikkia minusta kiinnostavia hahmoja käsitelty ehkä niin syvällisesti kuin olisin toivonut, mutta se on varmaankin ihan ymmärrettävää kun hahmoja on niin paljon ja muutakin pitäisi kertoa kuin jokaisen taustatarinaa enemmän.

Ainoana suurempana miinuksena mainittakoon, että kirjan loppuratkaisu ei ollut mielestäni ehkä paras mahdollinen, mutta ehkä tällaiseen tarinaan on vaikea keksiä kaikkia tyydyttävä loppu. Kaiken kaikkiaan Kuvun alla oli mielenkiintoinen ja jännittävä lukukokemus ja suosittelen kirjaa ainakin kaikille Kingin tuotantoon tutustuneille.

------
Alkuteos: Under the dome
Tammi 2011, 1115 s.
Suom.  Ilkka Rekiaro
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti