Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa

Lukisin mielelläni enemmänkin scifiä, mutta yleensä scifikirjat ovat omaan makuuni raskaita ja liiankin scifistisiä. Minulla oli tästäkin Beth Revisin scifitrilogian Across the Universe aloittavasta Matka alkaa - kirjasta mielessä heti se käsitys, että kirja on aivan samanlainen kuin muutkin lukemani scifiteokset, vain vähän nuoremmille kirjoitettu. Onneksi kirja osoittautui kuitenkin juuri sopivan kevyeksi lajinsa edustajaksi ja vielä erittäin viihdyttäväksi. Lisäksi kirjassa on erittäin kauniit kannet!

Avaruusalus Varjelus lähetettiin matkaan kohti tuntematonta planeettaa mukanaan 300 vuodeksi syväjäädytettyjä tiedemiehiä ja asiantuntijoita. Heidän joukossaan on myös vanhempiensa mukaan lähtenyt 17-vuotias Amy. Yllättäen Amy kuitenkin herätetään 50 vuotta liian aikaisin. Hän tapaa ikätoverinsa Seuraajan, joka valmistautuu tulevaan tehtäväänsä Varjeluksen johtajana. Amy on kummajainen Varjeluksen suljetussa yhteisössä, jonka pinnan alla muhii enemmän salaisuuksia kuin Amy tai Seuraajakaan tietävät. Kun muitakin syväjäädytettyjä sulatetaan ennen aikojaan, herää epäilys, että Varjeluksella on jotain pahasti pielessä.

Kirja alkaa hiukan hitaammalla tempolla ja tulevia tapahtumia pohjustetaan perusteellisesti. Tietysti on hyvä, että jo alussa kerrotaan kaikkea tärkeää, joiden avulla lukija pysyy kärryillä avaruusaluksen maailmasta ja ihmisten elämästä Varjeluksella. Revis on luonut kiehtovan maailman, josta varmasti tässä trilogian ensimmäisessä osassa varmasti vasta raapaistiin vähän pintaa. Kirjan loppupuolen tapahtumien perusteella seuraavat osat tulevat varmasti olemaan yhtä koukuttavia kuin tämä ensimmäinenkin.

Alun jälkeen tarina pääsee kunnolla vauhtiin ja imaisee täydellisesti mukaansa. Olisin varmaan ahminut kirjan nopeamminkin ellei välillä olisi ollut pakko tehdä jotain muuta kuin vain lukea. Kirja onnistuu erittäin positiivisesti yllättämään kirjan loppupuolella paljastamalla vielä muutaman yllätyksen lisää ja lopullisesti koukuttamalla lukijan kirjan maailmaan.

Amy on hahmona erittäin mielenkiintoinen, koska hän poikkeaa niin paljon Varjeluksen muista asukkaista. Amy on punapää kun taas kaikki muut aluksen asukkaista ovat yksirotuisia, kaikki samannäköisiä. Tyttö on kummajainen, joka tuntee olevansa täysin yksin oudossa maailmassa. Amyn ja Seuraajan välille viritelty rakkaustarina ei tunnu niin ällöttävän imelältä ja ennalta-arvattavalta kuin monessa muussa nuortenkirjasarjassa.

Trilogian toinen osa A Million Suns ilmestyy suomeksi vasta tammikuussa 2013. Harmittaa kun jatkoa tarinalle joutuu odottamaan vielä niin kauan. Jatko-osa on kuitenkin jo ilmestynyt englanniksi ja saatan sen ehkä jo ennen suomennostakin lukea, koska yksinkertaisesti haluan tietää miten Amyn, Seuraajan ja Varjeluksen tarina jatkuu. 

------
Alkuteos: Across The Universe
Otava 2012, 399 s.
Suom. Outi Järvinen 
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti