Charlaine Harris: Pahan veren valtakunta

Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse - / Southern Vampire Mysteries - kirjat kuuluvat ehdottomasti suurimpiin vampyyrikirjallisuuden suosikkeihini. Sarjan kirjat ovat sopivan viihdyttävä ja niissä on kiehtova oma maailmansa, jossa on muitakin yliluonnollisia olentoja kuin vampyyreitä. Olenkin jo ajat sitten lukenut englanniksi kaikki muut sarjan kirjat paitsi kaksi uusinta, jotka nekin ovat lukulistalla ja pitäisi jossain vaiheessa hankkia kirjahyllyyn. Tämänkin olen siis jo ennen suomennosta lukenut, mutta tottakai kirja on suomeksikin luettava.

Sookie Stackhouse lupautuu vastentahtoisesti lähtemään mukaan Illinoisissa pidettävään vampyyrien huippukokoukseen, jossa kokoontuu vampyyreiden kermaa kaikkialta Yhdysvalloista. Vaikka hän ei itse siitä pitäisikään on Sookien kyvyille käyttöä epäkuolleiden valtapelin syövereissä. Kokouksesta uhkaa tulla liian vaarallinen murhien ja muiden levottomuuksien takia, sillä kaikki eivät ole iloisia kaupungissa pidettävästä vampyyrien kokouksesta. Kokousta varjostavien uhkaavien tapahtumien lisäksi Sookiella on mietittävää ihmissuhderintamalla. Hänen suhteensa ihmistiikeri Quinniin on syvenemässä, mutta olosuhteiden pakosta Sookien on vahvistettava sidettään viikinkivampyyri Ericiin. Järisyttävien tapahtumien jälkeen Sookie Stackhousen elämä ei ole enää koskaan entisellään.

Pahan veren valtakunta on jo seitsemäs osa Sookie Stackhousen elämää maailmassa, jossa vampyyrit ovat astuneet ulos arkusta ja elävät avoimesti ihmisten rinnalla yhteiskunnassa. Kirjasarjoissa, jotka venyvät useamman osan mittaisiksi, on joskus ongelmana, että kun osia tulee lisää, ne muuttuvat väsyneemmiksi ja yksinkertaisesti huonommiksi. Harrisin kunniaksi on todettava, että ainakin minun mielestäni Sookie - sarja on vielä niinkin monen osan kuin seitsemän jälkeen ihastuttavan viihdyttävä ja tarina kulkee yhtä hyvin kuin aiemmissakin osissa. 

Pahan veren valtakunta on sujuvasti kirjoitettua taattua laatua Harrisilta. Se on viihdyttävä, koukuttava ja helppolukuinen paketti kaikille vampyyreiden ystäville. Useista muista vampyyrikirjoista poiketen Sookie Stackhousen maailmassa vampyyrit elävät (ainakin melkein) sulassa sovussa ihmisten kanssa, eivätkä piilottele varjoissa. Vampyyrit ja muut yliluonnolliset olennot (muodonmuuttajat, noidat, keijut...) eivät tee elämästä helppoa telepaatti Sookielle, jolle on ehtinyt kirjasarjan edetessä tapahtua niin paljon, että oikeassa elämässä kukaan ihminen ei kestäisi sellaista. Onneksi kirjoissa melkein mikä tahansa on mahdollista.

Jatkoa Sookie Stackhouse - kirjoihin on suomeksi tulossa vielä kahdesti tänä vuonna, kesällä ja loppuvuodesta. Englanniksi ilmestyi tänä vuonna jo sarjan 12. osa eli vielä tämän vuoden suomennostenkin jälkeen riittää kirjoja käännettäväksi :)

Jos näistä suomennoksista pitäisi jotain erityistä huomautettavaa sanoa, olisi se varmaankin suomennosten nimet. Itse tykkään paljon enemmän alkuperäisistä nimistä, koska niissä on paremmin yhdenmukaisuutta kuin suomennoksissa. Samanlaista yhdenmukaisuutta on tietenkin näissäkin yritty jäljitellä, mutta jotenkin se toimii vain paremmin englanniksi. Nippelitietona pakko mainita, että kun varasin tämän kirjan aikoja sitten kirjastosta kirjan nimenä oli vielä Pahaa verta Chicagossa, mutta jossain vaiheessa nimi on sitten vaihtunut nykyiseen muotoonsa.

------
Alkuteos: All Together Dead
Gummerus 2012, 364 s.
Suom. Sari Kumpulainen
kirjastosta
1 kommentti on "Charlaine Harris: Pahan veren valtakunta"
  1. Minäkin juuri luin tämän käännöksen. Kirja on aluksi minusta vähän tylsä, mutta se loppurytäkkä on tosi mahtava ja vauhdikas. :)

    Sinulle on muuten tunnustus blogissani: http://kirjamieli.blogspot.com/2012/05/vapun-tunnustuksia.html

    VastaaPoista