Toni Morrison: Koti

Kirjaston uutuushylly (joka paikallisessa kirjastossa on ilmeisesti aika laaja käsite, koska tämäkin on ilmestynyt suomeksi jo alkuvuodesta) on jokaisella kirjastoreissulla tarkassa syynissä. Juuri sieltä tämäkin kirja löytyi. Toni Morrison on Nobel - palkittu ja ylistetty kirjailija, mutta myönnän, että minulle Morrison on aivan uusi kirjailijatuttavuus ja Koti on ensimmäinen lukemani teos kirjailijan tuotannosta.

Frank Money on Korean sodan veteraani, johon sota on jättänyt fyysisiä ja henkisiä arpia. Saatuaan viestin, että hänen siskonsa on vaarassa, Frank rientää pelastamaan pikkusiskoaan, josta on aina pitänyt huolta. Pikkusisko Cee on hairahtanut huonon miehen vaimoksi ja myöhemmin hyväksikäyttävän lääkärin apulaiseksi. Yhdessä Frankin ja Ceen on palattava takaisin lapsuutensa maisemiin, rasistiseen pikkukaupunkiin Georgiassa.

Enpä olisi uskonut, että ihastun Morrisonin kirjoitustyyliin kertaheitolla, vain muutaman sivun luettuani. Morrison on onnistunut 133 sivussa kertomaan niin väkevän tarinan, että kirja jätti minut melkeinpä sanattomaksi ja pelkästään hyvällä tavalla. Sodan traumoittaman Frankin ja hänen kovia kokeneen siskonsa Ceen tarina on rankka, mutta varsinkin lopussa taustalla pilkahtelee myös toivoa.

Vaikka Morrisonin kerronta tempaisi kerralla mukaansa ja sivujakaan pienoisromaanissa ei ole paljoa, Koti ei ollut kirja, jonka pystyisi lukemaan nopeasti ja ylimalkaisesti läpi. Erinomaisesti kerrottu tarina herättää ajatuksia ja tunteita. Kun poimin tämän mukaani kirjastosta, en olisi osannut odottaa pääseväni nauttimaan näin hyvästä kirjasta. Uskallanpa jopa sanoa, että Koti on yksi tämän vuoden parhaista lukukokemuksista.

Koti oli loistava lukukokemus ja parempaa tutustuttajaa itselleni uuteen kirjailijaan saa hakea. Aion ehdottomasti jatkaa tutustumistani Morrisonin tuotantoon, josta löytyy useampikin erittäin kiinnostava teos.

------
Alkuteos: Home
Tammi 2014, 133 s.
Suom. Seppo Loponen
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti