Alexandra Bracken: Star Wars - Uusi toivo: Prinsessa, lurjus ja maalaispoika

Tämä Alexandra Brackenin kynäilemä versio Uusi toivo - leffasta tuli aivan sattumalta vastaan kirjaston lasten- ja nuortenosaston uutuushyllyssä. Pidän Star Warsista (vaikka en mikään himofani olekaan), joten kirja lähti mukaani. Prinsessa, lurjus ja maalaispoika oli sen verran nopealukuinen, että tämä tuli luettua ystävänpäivän lukumaratonissa.

Galaktisen Imperiumin joukkotuhoase Kuolemantähti on valmistumassa. Imperiumin puristuksissa kapinan kipinä elää yhä. Kapinallisten toivo on prinsessan, lurjuksen ja maalaispojan käsissä. Kolmikon tiet kohtaavat juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Prinsessa, lurjus ja maalaispoika kertoo alkuperäisen Star Wars - trilogian ensimmäisen elokuvan (Uusi toivo) tarinan prinsessa Leian, Han Solon ja Luke Skywalkerin näkökulmasta. Kirjailija lupaa esipuheessa kertovansa tarinan jotenkin uudesta näkökulmasta, mutta ainakaan minusta tässä ei ollut radikaalisti mitään uutta tai erilaista. Kirjassa ehkä vähän paremmin tutustuttiin Leian, Hanin ja Luken hahmoihin ja mukana on joitain tapahtumia, joita ei elokuvassa ole ollenkaan. 

Kirja perustuu George Lucasin käsikirjoituksiin, Brian Daleyn radiokuunnelman käsikirjoitukseen vuodelta 1981 ja Brackenin omaan mielikuvitukseen. Prinsessa, lurjus ja maalaispoika on sopivan uskollinen alkuperäiselle tarinalle, eivätkä ainakaan itseäni lisäykset ja vastavuoroisesti joidenkin tapahtumien jättäminen pois haitanneet. Tämän voisi oikeastaan lukea, vaikka ei olisi edes katsonut leffoja tai tutustunut muuten Star Warsin maailmaan.

Tarinaa maustaa Ralph McQuarrien ja Joe Johnstonin kuvitus, jota ei kuitenkaan aivan kamalasti sivuilla ole. Osa kuvista on oikein hienoja, osa taas ei niinkään erikoisia. Kirjan kuvat McQuarrien ja Johnstonin konseptitaidetta Star Warsin maailmasta, joten jotkut hahmoista näyttävät hyvin erinäköisiltä kuin millaisina heidät on totuttu näkemään. Esimerkiksi C-3PO on varsin erinäköinen.

Kirjan kieli oli välillä aika yksinkertaista ja heppoista, mutta uskoisin, että varsinkin nuoremmille lukijoille Prinsessa, lurjus ja maalaispoika uppoaa takuuvarmasti. Viihdyttävä ja vauhdikas tarina on nopeaa luettavaa. Pidän todella paljon kirjan kansista, jotka ovat yksinkertaiset, mutta tyylikkäät.

-------
Alkuteos: A New Hope: The Princess, the Scoundrel, and the Farm Boy
Sanoma Media 2016,  299 s.
Suom. Antti Hulkkonen
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti