Janet Evanovich: Neljäs kerta toden sanoo

Parin muun kirjan keskellä minulle iski tarve lukea jotain nopeaa ja hauskaa, sellaista, jota lukiessa ei tarvitse ajatella liikoja. Mieleen tuli heti Janet Evanovichin Stephanie Plum - sarja, jossa olen jo päässyt neljänteen osaan.

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum jahtaa autovarkaudesta syytettyä tarjoilijaa. Helpolta vaikuttanut tapaus muuttuu monimutkaisemmaksi kun juttuun sotkeutuu murha, tuhopolttoja ja Stephanien autollekin käy köpelösti. 

Nämä Stephanie Plum - kirjat ovat kyllä täydellistä luettavaa juuri tällaiseen nopean ja hauskan luettavan kaipuuseen. Evanovich osaa kirjoittaa niin viihdyttävästi, että olen valmis antamaan anteeksi pienet epäloogisuudet tarinassa ja Stephanien joskus käsittämättömät kohellukset. 

Edellisen osan lukemisesta on vierähtänyt jo reilusti yli vuosi, joten en muistanutkaan miten hulvattomia sivuhahmoja näissä kirjoissa on. Ehdottomat suosikkini ovat topakka arkistonhoitaja Lula, isoäiti Mazur, jonka mahtavasta persoonasta tässä kirjassa sai nauttia harmittavan vähän ja uusi tuttavuus, transvestiittirokkari Sally Sweet. Edellisesta osasta kirjoittaessani jo totesin, että Stephanie jää vähän muiden hahmojen varjoon ja tälläkin kertaa sankaritar Plum melkein joutui persoonallisempien hahmojen jyräämäksi. Näiden kirjojen hahmogallerialla ei onneksi voi tulla ainakaan tylsää.

Neljäs kerta toden sanoo oli nopealukuinen ja mukavan viihdyttävä. Jos jotain erityistä valitettavaa tästä pitää sanoa, on se ehdottomasti suomennos, joka oli välillä jotenkin tönkköä. Useammankin kerran mietiskelin, että olisikohan näitä vielä sujuvampaa lukea englanniksi, jolloin muutamat nyt niin kököltä kuulostaneet sanaleikit ja sanonnat toimisivat paremmin.

Neljäs kerta toden sanoo sai minut nyt taas innostumaan tästä sarjasta ja kävinkin jo etsimässä kirjastosta sarjan viidennen osan, Luuvitosen. Luettavana on tällä hetkellä yli 1000 sivuinen Se, jonka oheen saatan tarvita jotain kevyempää luettavaa ja silloin Stephanie Plum saa tulla pelastamaan tilanteen.

-----
Alkuteos: Four to Score
WSOY 2010, 340 s.
Suom. Hanna Tarkka
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti