Cormac McCarthy: Tie

Luin joskus arvostelun Cormac McCarthyn Tie - romaanin pohjalta tehdystä elokuvasta ja jo silloin alkoi kirjan lukeminen kiinnostaa. En oikeastaan muistanut koko kirjaa ennen kuin se sattumalta osui tielleni kirjastossa. Mietin ennen kirjan aloittamista uskallanko lukea tämän, koska takakannen esittelyn perusteella kirja vaikutti niin lohduttomalta ja synkältä. Onneksi en antanut esittelyn lannistaa itseäni, enkä jättänyt sen takia hyvää kirjaa lukematta.

Maailmasta on jäljellä enää vain tuhkaa ja raunioita. Toivottomassa maailmassa isä ja poika vaeltavat suuntanaan etelärannikko. Heillä ei ole mukanaan vain vähän ruokaa, vaatteita ja revolveri, jossa on kaksi luotia. Matka etelään on raskas, sillä matkaa koettelevat paitsi ankarat olosuhteet myös teillä vaanivat kannibalismiin sortuneet kanssaihmiset.

Vaikka aluksi Tie vaikutti aivan niin lohduttomalta kuin olin aluksi pelännyt, jo muutaman sivun jälkeen tuntui siltä, että tämä on pakko lukea loppuun. Tarina on toteava ja pelkistetty, sillä esimerkiksi maailman tuhoon johtanutta katastrofia ei selitetä millään lailla, eikä päähenkilöillä ole nimiä. Jos toivon koko lukemisen ajan, että päähenkilöille käy lopulta hyvin, on se varma merkki siitä, että kirja on voittanut minut puolelleen. Isän ja pojan matka maailmanlopun maisemissa oli koskettava ja vaikuttava, ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Tykästyin tämän kirjan myötä McCarthyn kirjoitustyyliin ja kävinkin etsimässä jo kirjailijan Menetetty maa - teoksen itselleni kirjastosta. Vaikka tuo vaikuttaakin hyvin erilaiselta kirjalta kuin Tie, ajattelin silti tutustua muuhunkin McCarthyn tuotantoon. Lisäksi minua kiinnostaisi kovasti nähdä tästä kirjasta tehty elokuvaversio, sillä haluaisin tietää onko kirja muuntautunut elokuvaksi edes kohtuullisen hyvin. Liian monesta hyvästä kirjasta kun on tehty huono elokuva.

------
Alkuteos: The Road
WSOY 2008, 245 s.
Suom. Kaijamari Sivill
kirjastosta
7 kommenttia on "Cormac McCarthy: Tie"
 1. Tämä on yksi suosikkikirjojani ikinä, todella vaikuttava ja koskettava kuten sanoit! Elokuvasta ainakin minä tykkäsin, teki hyvin oikeutta kirjalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että sinäkin olet tästä tykännyt. Leffakin olisi tarkoitus katsoa heti kun sen jostain saan käsiini :)

   Poista
 2. Kuulostaa meikäläiselle sopivalta kirjalta, elokuvasta olenkin tainnut kuulla, kirjasta en tiennyt. Lukulistalle menee! =D

  VastaaPoista
 3. Lauran tapaan tama on yksi minunkin lempikirjojani. Ja elokuva oli mielestani todella hyva ja tosi uskollinen kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että elokuva ei ole mikään onneton räpellys, vaan uskollinen kirjalle. Toivottavasti saan leffan katsottavakseni mahdollisimman pian! :)

   Poista
 4. Olen jo vähän unohtanutkin tämän, kiinnitin tähän huomiota tämän ilmestyessä mutta en ole vielä ottanut lukuun. Vaikuttaa edelleen sellaiselta jonka haluan lukea :)

  VastaaPoista