Beth Revis: Across the Universe - Miljoona aurinkoa

Beth Revisin mielenkiintoisen scifitrilogian ensimmäisen osan lukemisesta ehti vierähtää melkein vuosi kunnes sain toisenkin osan itselleni luettavaksi yllättävänkin nopeasti sen ilmestymisen jälkeen. Vaikka alunperin ajattelin, että voisin tämän kakkososan lukea englanniksi ennen suomennoksen ilmestymistä, päädyin lopulta puolivahingossa odottamaan kunnes seikkailun jatkosta saadaan nauttia suomeksi.

Varjeluksen johtajaksi nousseen Seuraajan urakka johtaa tietoisuutensa takaisin saaneita Varjeluksen asukkaita on vaikeampaa kuin Seuraaja oli kuvitellutkaan. Kapinahenki nostaa päätään asukkaiden keskuudessa ja vanhentuneella aluksella on muitakin ongelmia. Aluksen asukkaiden keskuudessa friikkinä pidetyn Amyn muistot Maasta alkavat tuntua yhä kaukaisemmilta ja uusien salaisuuksien paljastuessa Kentauri-Maakin tuntuu lipsahtavan jälleen kauemmas. Järkyttävien tilanteiden jälkeen Seuraajalle ja Amylle selviää asioita, joiden takia heidän elämänsä Varjeluksella tekee täyskäännöksen.

Odotin tätä trilogian toista osaa innolla, sillä ensimmäinen osa oli mielestäni juuri sopivan kevyttä scifiä omaan makuuni ja vieläpä erittäin koukuttava. Ilokseni Miljoona aurinkoa osoittautui aivan yhtä koukuttavaksi kuin ensimmäinenkin, vaikka aivan yhtä hyvä tämä osa ei ollutkaan kuin edellinen. Amyn ja Seuraajan tarinassa tapahtuu tässä osassa paljon. Paikoitellen liiankin paljon, sillä tapahtumia ja käänteitä on tungettu tarinaan niin paljon, että välillä tuntui saavan oikein ähkyn kaikesta, mitä tapahtui. Hyvänä puolena tietysti se, että ainakaan ei päässyt kirjan parissa tylsistymään, mutta ehkä tapahtumia olisi voinut hieman karsiakin.

Amyn ja Seuraajan romanssi ei edelleenkään ole ällösiirappista lääpintää, eikä yllättävästi niin suuressa osassa kuin tällaisessa nuortenkirjasarjassa voisi kuvitella olevan. Siitä ehdottomasti plussaa Revisin trilogialle. Päähenkilöistä Amy on ehdottomasti se mielenkiintoisempi, sillä Seuraaja tuntui välillä hieman värittömältä ja mauttomalta. 

Miljoona aurinkoa onnistui pitämään otteessaan, vaikka toimintaähky välillä uhkasikin. Revis on onnistunut luomaan loistavan loppuratkaisun, joka sai ainakin minut haluamaan lukea trilogian päättävän osan heti. Shades of Earth on julkaistu englanniksi tämän vuoden tammikuussa, mutta suomennosta todennäköisesti joutuu varmaan odottamaan vielä jonkin aikaa kun edellisetkin osat ovat ilmestyneet suomeksi niin hitaalla tahdilla.

------
Alkuteos: A Million Suns
Otava 2013, 382 s.
Suom. Outi Järvinen
kirjastosta
5 kommenttia on "Beth Revis: Across the Universe - Miljoona aurinkoa"
 1. Olen mietinyt pitkään, että olisiko tämä sarja tutustumisen arvoinen. Kirjoituksesi luettuani taidan käydä lainaamassa ykkösosan kirjastosta. :)

  -Karoliina

  VastaaPoista
 2. Tiedätkö vieläkään milloin Shades of Earth tulee suomeksi?
  -Sini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en. :(

   Toivoisin, että vielä tänä keväänä (koska edelliset kirjat ovat ilmestyneet noin vuoden välein), mutta sarjaa kustantavan Otavan kevään uutuusluettelossa ei Shades of Earthin suomennosta löydy.

   Toivotaan kuitenkin, että kirja saadaan mahdollisimman nopeasti suomeksi :)

   Poista
 3. Pystytkö linkkaan ton tän vuoden otavan kevään uutuusluettelon :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://issuu.com/otavankirjat/docs/otavan_uutisia_1_2014_low_u

   Jos linkki ei toimi, uutuusluettelo löytyy Otavan nettisivujen alaosasta otsikon "Kirjaluettelot" alta.

   Poista