Lauren Beukes: Säkenöivät tytöt

Huomasin kustantamon syksyn uutuusluettelossa tämän Lauren Beukesin kolmannen ja ensimmäisen suomennetun romaanin Säkenöivät tytöt. Laitoin heti varausta kirjastoon jo aikamatkustavan sarjamurhaajan takia ja muutenkin kirja vaikutti sellaiselta, että siitä voisin tykätäkin. Yllätyin kun varausjonoa ei ollut juuri ollenkaan, joten kirja pääsi luettavakseni melko nopeasti.

Vuonna 1931 Harper Curtis löytää salaperäisen avaimen ja Talon, jonka ovi avautuu eri aikoihin. Talossa olevien muistoesineiden houkuttamana Harper alkaa metsästää ja murhata tyttöjä, jotka säkenöivät hänen silmissään kirkkaammin kuin muut. Vuonna 1989 yksi näistä tytöistä on Kirby Mazrachi, joka ihmeen kaupalla selviää ja jää henkiin. Tekijää ei koskaan saada kiinni, minkä takia Kirby alkaa itse selvittää tapahtumia ja jahdata murhaajaa, jonka jäljille on melkein mahdotonta päästä.

Säkenöivät tytöt liikkuu monessa eri ajassa ja ainakin aluksi minun piti välillä tarkistaa, että missä vuodessa nyt liikutaan ja en pystynyt heittäytymään juoneen niin hyvin kuin olisin halunnut. Loppua kohden lukeminen muuttui onneksi sujuvammaksi, eikä enää tarvinnut hyppiä lukujen alkuun vuosilukuja tarkistamaan.
 
Harper on hahmona erittäin iljettävä ja vastenmielinen, mikä tietysti sopii sarjamurhaajan luonteeseen oikein hyvin. En erityisemmin välittänyt kirjan naispäähenkilöstä Kirbystä, josta tuli ehkä hetkittäin mieleen huonompi Lisbeth Salander. Muissa "säkenöivissä tytöissä" oli paljon kiinnostavampia persoonia, joista muutamasta olisi voinut lukea enemmänkin.

Tykkäsin tarinasta oikein paljon, vaikka en aivan niin koukkuun jäänytkään, että olisin lukenut kirjan yhdeltä istumalta. Alkuvaikeuksista huolimatta Säkenöivät tytöt hyvä lukukokemus ja herätti kiinnostuksen Beukesin muuhun tuotantoon, johon voisin jossain vaiheessa tutustua.

Luin Säkenöivät tytöt jo jokin aika sitten, mutta tällä hetkellä opiskelut vievät niin paljon aikaa, että en ole ehtinyt tästä kirjoitella. Muutenkin toistaiseksi on liian vähän aikaa lukea oikein mitään, mutta onneksi kohta on syysloma ja silloin aion vain lukea ja lukea. Lukupinosta löytyy iso kasa kiinnostavia kirjoja, joiden pariin toivottavasti silloin viimeistään pääsen.

-----
Alkuteos: The shining girls
Schildts & Södeström 2013, 361 s.
Suom. Virpi Vainikainen
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti