Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua

Michelle Gagnonin Kukaan ei kaipaa sinua kiinnitti huomioni WSOY:n kevään uutuusluettelossa ja ehti majailla melko pitkään lukupinossanikin ennen kuin vihdoinkin päätin lukea kirjan. Tämä saattaisi vieläkin olla lukemattomana jos en olisi ehtinyt lukea kaikkia muita sillä hetkellä lainassa olevia kirjoja ja tarvinnut kipeästi vain jotain luettavaa. Kukaan ei kaipaa sinua osoittautui kiinnostavammaksi ja koukuttavammaksi lukukokemukseksi kuin olin odottanut.

Noa Torson herää leikkauspöydältä outo arpi rinnassaan. Hän on vartijoiden ympäröimänä ja ilmeisesti kadottanut kolme viikkoa elämästään. Noa pakenee vangitsijoiltaan ja aikoo ottaa selvää, mitä hänelle on tehty. Peter Gregory penkoo vastoin vanhempiensa käskyjä isänsä tietokonetta. Muutamaa hetkeä myöhemmin tummapukuiset miehet ryntäävät Peterin taloon ja vievät mukanaan tietokoneet varoittaen, että Peterin olisi syytä pysyä poissa muiden asioista. Noan ja Peterin tiet kohtaavat hakkeriyhteisön kautta ja he tajuavat, että ovat sohaisseet samaa ampiaispesää. Jotain on tekeillä, jotain erittäin salaista ja ehdottomasti hengenvaarallista.

Kukaan ei kaipaa sinua lähti niin räjähtävästi liikkeelle, että olin jo ensisivuilla vakuuttunut siitä, että tämä kirja ei ainakaan ole tylsä. Tapahtumia riittää ja etenkin Noan pakeneminen takaa-ajajiltaan on välillä varsin hengästyttävää, mutta onneksi vauhdikkuudesta huolimatta tarinan kärryillä oli helppo pysyä. Yllätyin kovasti kun tarina alkoi mennä aavistuksen scifistisempään suuntaan kun Noalle ja Peterille selviää enemmän siitä minkä kanssa he ovatkaan tekemisissä.

Kannessakin on maininta, että Kukaan ei kaipaa sinua on kuin Miehet, jotka vihaavat naisia nuorille. Vertauksen ymmärtää oikein hyvin, sillä hakkerityttö Noassa onkin hämmästyttävän paljon samaa kuin Lisbeth Salanderissa ja ainakin minut tarina onnistui pitämään melkein yhtä hyvin otteessaan kuin Millennium - trilogian aloitusosakin. Tarinan toinen päähenkilö Peter ei osoittautunut mitenkään erityisen kiinnostavaksi tai persoonalliseksi ja jäi ehdottomasti Noan varjoon.

Kuten nykyisin niin monissa nuortenkirjoissa myös Kukaan ei kaipaa sinua on trilogian ensimmäinen osa. Sarjan toinen osa Don't Look Now on ilmestynyt viime vuoden puolella. Voisin ehkä harkita lukevani sen englanniksi, vaikka Kukaan ei kaipaa sinua ei jäänytkään mitenkään erityisen kutkuttavaan cliffhangeriin, mutta Noan ja Peterin tarinan jatko kiinnostaa siitä huolimatta.

------
Alkuteos: Don't Turn Around
WSOY 2014, 353 s.
Suom. Inka Parpola
kirjastosta
2 kommenttia on "Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua"
  1. Tämä keikkuu myös minun lukulistallani! Mukava kuulla, että sinä pidit tästä. Jos sattuisin törmäämään tähän kirjastossa kierrellessäni... ;)

    VastaaPoista
  2. Odottaa lukupinossa :) PS. Pinossani ei ole järjestystä, ehkä olisi syytä sellainen tehdä koska välillä meinaa pää hajota kun ei osaa päättää minkä lukisi seuraavaksi... :D

    VastaaPoista