Sapphire: Precious - harlemilaistytön tarina

Pääsin pitkästä aikaa käymään kirjastossa nyt kun tuntuu olevan taas aikaa ja intoa opiskeluiden ohessa lukea. Sapphiren esikoisromaani Precious - harlemilaistytön tarina osui vahingossa silmään hyllyltä ja koska minua oli kiinnostanut lukea tämä kirja jo todella pitkään, mukaanhan se lähti.

Precious Jones on 16-vuotias tyttö Harlemista, jonka elämä on karua. Hän odottaa jo toista lasta raiskaavalle isälleen, minkä lisäksi Precious joutuu kestämään hirviömäistä pahoinpitelevää äitiä. Luku- ja kirjoitustaidoton Precious tuntee olevansa näkymätön maailman silmissä. Jouduttuaan erotetuksi koulusta Precious päätyy erikoiskouluun, jossa hän ryhtyy opettelemaan lukemista ja kirjoittamista. Elämän potkiman tytön elämä on vihdoinkin muuttumassa paremmaksi.

Precious on rankka tarina, jota ei ole helppo lukea. Päähenkilön suulla kerrottu tarina on kaunistelematon ja karu, minkä vaikutusta lisää kirjassa käytetty puhekieli. Alle parin sadan sivun mittaisena kirja on nopealukuinen siitäkin huolimatta, että melkeinpä jokainen sivu onnistuu järkyttämään, sillä jotkut todella ikävät asiat kerrotaan kirjassa erittäin suorasti ja siis todellakin kaunistelematta.

Tarinassa on onneksi kaiken järkyttävyyden lisäksi mukana myös toivoa, sillä kaiken kokemansa jälkeen Preciousin elämä alkaa vihdoinkin mennä parempaan suuntaan. Kirja on koukuttava ja itsekin luin tämän melkein yhdeltä istumalta loppuun asti, sillä en olisi halunnut laskea kirjaa käsistäni.

Kirjan pohjalta on tehty samaa nimeä kantava elokuva, joka on kerännyt paljon mainetta ja positiivisia arvioita. Itse en ole vielä tuota elokuvaa nähnyt, mutta ehdottomasti jossain vaiheessa haluaisin sen nähdä, sillä kiinnostaa tietää miten kirja on onnistuttu muokkaamaan elokuvaksi.

-----
Alkuteos: Push
Like, 174 s.
Suom. Kristiina Drews
kirjastosta
3 kommenttia on "Sapphire: Precious - harlemilaistytön tarina"
 1. Minä olen nähnyt tästä tehdyn elokuvan (kirjaa en ole lukenut) ja pidin siitä kovasti. Mielestäni hyvin onnistunut kaikin puolin. En voi kuin suositella, vaikka siinäkin kyllä sitten on sitä rankkuutta ihan suoraan kaunistelematta.

  (Ps. Tämä sanavahvistus täällä on tosi ärsyttävä. Yrittänyt jo ties kuinka monesti saada kommenttini läpi.... :D)

  VastaaPoista
 2. Suosittelen katsomaan myös elokuvan! Olen nähnyt sen ja lukenut kirjan, sopivat hyvin pariksi :)

  VastaaPoista
 3. Luin tämän englanniksi ja tuon tytön tarina rikkoi jotain sisältäni. Vaikka tiedän ettei hänen kokemuksensa ole mitenkään harvinaisia ne kuitenkin koskettivat jotenkin liian syvältä. Murrekieli oli haastavaa mutta kuten sanoit, se toi ehkä tekstin vieläkin enemmän iholle. Leffaa en ole nähnyt enkä varmaan uskallakaan sitä katsoakaan...

  VastaaPoista