Gretchen McNeil: Ten

Gretchen McNeilin tuotannosta olen useampaakin teosta Goodreadsissa katsellut. Jotenkin tämä Ten kiinnosti kuitenkin kaikkein eniten ja vuoden alussa kirja tuli hankittua ihan omaksikin. Siellä tämä sitten odotteli hyvän aikaa ennen kuin teki taas mieli lukea jotain englanniksi ja omasta hyllystä.

Kymmenen nuorta kutsutaan juhlimaan viikonlopuksi syrjäiselle Henry Islandin saarelle. Nuoret eristäytyvät muusta maailmasta täydellisesti kun raju myrsky katkaisee saarelta sähköt, internetin ja puhelinlinjat. Pian yksi nuorista löytyy kuolleena, eikä ruumis jää ainoaksi kun ruumiita alkaa kasaantua yksi toisensa jälkeen. Murhaaja saattaakin olla lähempänä kuin he kuvittelevatkaan.

Joukko ihmisiä ja murhaaja jumissa saarella, ei mikään erityisen omaperäinen asetelma. Ten onkin vähän (tai oikeastaan aika paljon) kuin Agatha Christien mainio klassikko Eikä yksikään pelastunut teiniversiona, niin hyvässä kuin pahassa.

Kyllähän tästä huomasi, että McNeil on napannut Christieltä aika paljonkin vaikutteita, joku ilkeämpi voisi sanoa, että suorastaan kopioinut. Mutta tuosta huolimatta Ten oli kyllä ihan mukavaa luettavaa. Ei mikään karmaisevan jännittävä tai edes erityisen koukuttava, mutta viihdyttävä kuitenkin.

Oikeastaan yksikään kirjan hahmoista ei ollut pahvinukkea kiinnostavampi ja Ten olisi ehkä tarvinnut lisää sivuja, jos kaikista kymmenestä nuoresta olisi halunnut tehdä moniulotteisempia ja kiinnostavampia. Suurin osa hahmoista oli myös todella ärsyttäviä ja joidenkin kohdalla suorastaan odotti listittäisiinkö hahmo jo kohta.

Tylsät hahmot ja sinne tänne viljellyt kauhuelokuvakliseet uhkasivat latistaa kirjan pannukakuksi, mutta onneksi hyvin kirjoitettu tunnelma, lopulta varsin nokkeliksi paljastuneet kuolemat ja lopun yllätys pelastivat lukukokemuksen plussan puolelle. Vaikka Ten ei ollutkaan mitenkään maailmaa mullistavan hyvä, viihdyin sen parissa kuitenkin oikein hyvin. Mutta kyllä Christien alkuperäinen versio on silti tuhat kertaa parempi.

Huomasinpas, että kirja on tämän kuun Amazonilla Monthly Dealsissa parin dollarin hintaan. Jos kiinnostaa tämä lukea e-kirjana, tuossapa tarjous johon tarttua. Tämä tällaisena pienenä sivuhuomautuksena, ei ollenkaan mainostuksena :)

En yleensä kirjatrailereita laita blogitekstieni yhteyteen. Tässä tapauksessa jotenkin kuitenkin tykkäilin tämän kirjan trailerista, joten ajattelin sen nyt tähän linkitellä. Ehkä näitä kirjatrailereita voisin ryhtyä liittämään bloggauksiin enemmänkin, koska olen törmännyt useamminkin todella hienoihin, kirjoihin loistavasti sopiviin trailereihin, jotka ihan mielellään näyttäisi kaikille kirjasta kiinnostuneille.


-----
Balzer + Bray 2013,  320 s.
oma ostos
2 kommenttia on "Gretchen McNeil: Ten"