Sofi Oksanen: Norma

Olen lukenut Sofi Oksaselta vain Baby Janen, enkä juurikaan ole ollut kiinnostunut kirjailijan muusta tuotannosta. Jokin tässä uusimmassa kuitenkin kiinnosti, joten laitoin Normasta varausta kirjastoon jo hyvissä ajoin, vaikka kirjasta ei siinä vaiheessa oltu paljastettu muuta kuin nimi.

Kolmekymppisen Norman äiti on juuri juossut metron alle. Norma jää selvittelemään syitä äitinsä päätökseen ja yksin salaisuutensa kanssa. Hänen hiuksensa kasvavat hurjaa vauhtia ja elävät kuin omaa elämäänsä. Selvitellessään äitinsä kohtaloa Norma tutustuu äitinsä työkaveriin Marioniin ja Lambertin sukuun, jonka lonkerot ulottuvat vähän kaikkialle.

Norma oli kuin ripauksella maagisuutta höystetty arvoituksellinen rikosromaani, jota ei pystynyt laskemaan käsistä. Uppouduin tarinaan heti alusta alkaen, sillä niin vahvasti juoni nappasi otteeseensa jo ensimmäisiltä sivuilta. Välillä tuskastutti pelkästään hyvällä tavalla kun olisi vain heti halunnut tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta kaikkea ei tietenkään paljastettu heti.

Tarinan taustalla on isoja teemoja kuten hiuslisäke- ja kohdunvuokrausbisnes. Missään vaiheessa Norma ei kuitenkaan teemoistaan huolimatta tuntunut raskaalta luettavalta, vaan Oksasen kieli oli erittäin sujuvaa ja nautittavaa. Erityisesti pidin tekstin monista yksityiskohdista, joita esimerkiksi Norman erityisherkät aistit tuovat esille. Päähenkilö Norma Ross oli hahmona sympaattinen ja kiehtova. Vahva nainen, mutta kuitenkin vähän reppana moderni Tähkäpää.

En pysty vertaamaan Normaa muihin Oksasen teoksiin kuin Baby Janeen, jota tämä oikeastaan muistutti aika paljon. Vaikka Baby Janen lukemisesta on jo pidemmän aikaa, muistan pitäneeni kirjasta ja niin pidin tästäkin. Itse asiassa pidin niin paljon, että taitaapa Norma olla yksi parhaimmista tänä vuonna lukemistani kirjoista.

Harmi kun jouduin tämän jo palauttamaan takaisin kirjastoon. Tämä tekisi mieli lukea heti uudestaan.

------
Like 2015, 304 s.
kirjastosta
7 kommenttia on "Sofi Oksanen: Norma"
 1. Kuulostaa kiinnostavalta! Itse olen lukenut vain Puhdistuksen (ja sitä ennen nähnyt sen teatterissa sata vuotta sitten), mutta koin sen turhan raskaaksi aikoinaan, vaikkakin hienoksi teokseksi.

  Jostain syystä ei kyllä tee mieli lukea Sofi Oksasta :D Vähän pelottavan oloinen persoona, ei houkuttele lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän suosittelisin lukemaan vaikka Oksanen tuntuisikin pelottavalta :D

   Vaikka en Puhdistusta ole itse lukenut, uskallan väittää tämän olevan ihan erilainen, ehkä vähän kevyempi.

   Poista
 2. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että Norma on huomattavasti erilaisempi kirja kuin Puhdistus ja kevyempään suuntaan. Minusta kuitenkin Puhdistus on todella hyvä teos :) Tykkäsin tästäkin maagisen mystisestä jännityskirjasta ja lukufiilikseni oli aika tavalla samanlainen kuin sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maagisen mystinen jännityskirja on kyllä täydellinen kuvaus tälle kirjalle :)

   Poista
 3. Norma on kirja, jonka aion ehdottomasti ostaa itse kun tulen Suomeen. Katsoin huvikseni tänään YleTeemalta jonkun aamuohjelman, jossa Sofi oli ollut kertomassa kirjastaan. Kiinnostuin sen myötä vielä enemmän Normasta. Kiva kuulla, että pidit tästä!

  Olen muuten lukenut Baby Janen ja mielestäni se on lukemistani Sofin kirjoista heikoin. Kaikki muut olen lukenut paitsi tämän Norman ja Kyyhkyset (joka on kyllä hyllyssäni).

  VastaaPoista
 4. Heippa,
  tuntuu todennäköiseltä, että olet tämän jo saanut/tehnyt, mutta blogissani on sinulle palkinto&haaste:
  http://lumisetkuusenoksat.blogspot.fi/2015/10/liebster-award.html

  VastaaPoista
 5. Olen lukenut tästä kirjasta kommentteja laidasta laitaan. Pidin Stalinin lehmistä ja varsinkin Puhdistuksesta, se oli rankkuudestaan huolimatta - tai osin toki sen takia - vaikuttava kirja. Jostain syystä tähän en ole laittanut edes varausta, mutta ehkä tämä olisi lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista