Anu Laitila & Silja Koivisto (toim.): Kirja joka muutti elämäni

Viime aikoina olen taas kärsinyt pienestä lukujumista. Jotenkin ei vain kiinnosta tai jaksa lukea mitään, vaikka kesken on useampikin mukava kirja. Ehkä se on tämä kevät, että ei vain jaksa keskittyä lukemiseen. Kunnon lukupuuskaa odotellessa olen kuitenkin saanut luettua pari lyhyempää kirjaa. Niistä toinen on tämä sattumalta kirjastosta löytämäni Kirja joka muutti elämäni.

Lukukeskus keräsi suomalaisilta lukijoilta ja kirjailijoilta tarinoita heille tärkeistä kirjoista. Mikä kirja on jättänyt lukijaansa lähtemättömän jäljen? Minkä lukukokemuksen jälkeen maailma ei ollut enää entisensä? Osa Lukukeskuksen keräämistä tarinoista on koottu tähän Kirja joka muutti elämäni teokseen.

Tämä oli oikein mukava kirja täynnä kiinnostavia tarinoita siitä, miten jokin kirja on vaikuttanut lukijaansa niin voimakkaasti, että on muuttanut tämän elämää. Mukana on tarinoita hyvin erilaisistakin kirjoista. Jotenkin osasin odottaa, että ainakin Raamattu ja Seitsemän veljestä varmasti ovat mukana ja niinhän ne olivatkin. Joukossa oli aika paljonkin sellaisia kirjoja, joista en ollut koskaan kuullutkaan ja lukulistallekin tuli muutama kirja poimittua.

Luin kirjaa aina muutama tarina kerrallaan, mikä tuntui tällaisessa kirjassa oikealta tavalta. Jos olisin lukenut kaikki kirjan yli 50 tarinaa yhteen putkeen olisi saattanut iskeä ähky. Vähä kerrallaan lukemalla tarinoihin tuli kiinnitettyä eri tavalla huomiota. Oli kiehtovaa lukea siitä miten erilaisilla tavoilla kirja voi muuttaa lukijansa elämää ja miten kirja on voinut jäädä niin tiukasti elämään, että se on vielä monen vuodenkin (tai vuosikymmenen) jälkeen tärkeä.

Lukiessani pohdiskelin, että mikä on sellainen kirja, joka on muuttanut minun elämääni. Vaikka olen lukenut monta vaikuttavaa kirjaa, ei varmaankaan taida olla yhtä kirjaa, joka olisi iskenyt niin lujaa, että olisi jättänyt lähtemättömän jäljen elämääni. Ehkä sellainen kirja on itselläni vielä lukematta.

------
Toim. Anu Laitila ja Silja Koivisto
WSOY 2013, 175 s.
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti