Kiera Cass: Valinta

Kiera Cassin hurjan suosittu The Selection - sarja ei ole itseäni mitenkään erityisesti kiinnostanut, sillä sarjan asetelma vaikuttaa vähän turhan hömpältä minun makuuni. Sattumalta Adlibriksen valikoimaa selaillessani huomasin kuitenkin, että kirjasta on tulossa suomennos, joten päätin, että voisihan tämän vaikka lukeakin ihan kannatuksen vuoksi. Mukavaa, että uusia YA-sarjoja saadaan suomeksi.

Illéa on valtio, luokkajärjestelmässä America Singer on viitonen, taiteilija. Vaikka America ei oikeastaan edes haluaisi, hän hakee mukaan Valintaan, joka on kilpailu, jossa 35 tyttöä tavoittelee kruunua ja prinssi Maxonin sydäntä. Valituksi tuleminen tietäisi nousua parempaan luokkaan ja helpotusta American perheen kurjuudelle. Yllätyksekseen America tulee valituksi ja joutuu matkustamaan palatsiin osallistuakseen kilpailuun. Samalla hän kuitenkin joutuu jättämään taakseen salaisen rakastettunsa Aspenin.

Valinta oli sellainen lukukokemus, että lukiessa ärsytti koko ajan jokin asia, mutta silti en jättänyt tätä kesken. Useammankin kerran harkitsin, että nyt en enää lue eteenpäin, mutta vioistaan (ja niitä oli paljon!) huolimatta tarinassa oli jotain koukuttavaa. Tai sitten halusin lukea eteenpäin vain nähdäkseni loppuuko kirjan kökköys jossain vaiheessa.

Valinta oli pinnallista höttöä. Minäkin pystyn sulattamaan tietyn määrän hömppää, mutta tämän kohdalla sietokykyni alkoi jo ylittyä. Jollain enemmän romantiikkapainotteisia kirjoja sietävällä tämä saattaisi mennä hyvänä viihteenä.

Kirjan dystopinen maailma on sekava ja epäuskottava. Vaikea kuvitella, että Yhdysvalloista voisi mitenkään realistisesti edes vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa tulla monarkia ja kansakunta nimeltään Illéa. Valinnan yhteiskunnassa vallitseva kastijärjestelmää ei juurikaan avattu, vaan yleensäkin koko yhteiskunta jäi ohueksi raapaisuksi. Ehkä kirjan maailmaa avataan enemmän seuraavissa osissa. Kuningaskuntaa tietysti terrorisoivat kapinalliset eivät ainakaan tässä kirjassa vaikuttaneet kovin vaarallisilta, vaan jäivät varsin laimeaksi uhaksi.

Tässä kirjassa on kyllä harvinaisen hölmöjä nimiä. Mitähän lienee Cassilla ollut mielessä kun on nimennyt päähenkilön America Singeriksi, joka on yksinkertaisesti typerä nimi. Mitenkäs sattuikaan, että America on sukunimensä mukaisesti laulaja. Kirjassa on myös sellaisia nimeämisen helmiä kuten Maxon Schreave, Swendway ja Honduraguas.

Päähenkilönä America oli rasittava ja liian täydellinen. Jopa traumatisoitunut kamarineito Lucy oli kiinnostavampi hahmo kuin America.

Kirjan takakannen perusteella vähän odotin, että kilpailuun valittujen tyttöjen välillä olisi oikeasti raadollista kilpailua, mutta oikein likaiset temput ja kynsin ja hampain voiton tavoitteleminen jäivät puuttumaan. Millä todennäköisyydellä samaa palkintoa havittelevien 35:n tytön välille ei syntyisi oikeasti suuria riitoja? Palkintona on kuitenkin täydellinen prinssi Maxon, joten luulisi tyttöjen haluavan eliminoida kilpailijoitaan keinolla millä hyvänsä.

Kehuja kirjalle pitää antaa kauniista kansista. 

Melko todennäköisesti tämä sarja jää osaltani tähän ensimmäiseen kirjaan. Voisin ehkä lukea seuraavan osan vain tietääkseni mikä on yhden hahmon salaisuus. Tai sitten säästän itseäni kidutukselta ja käyn vain etsimässä vastauksen tuohon jostain netistä.

------
Alkuteos: The Selection
Pen & Paper 2016, 339 s.
Suom. Laura Haavisto
kirjastosta

5 kommenttia on "Kiera Cass: Valinta"
 1. Kun näin tämän kirjan kirjakaupassa meinasin nauraa ääneen, kuulostaa juuri kirjalta, jonka ainoa päämäärä on parittaa henkilöt X ja Y muka omaperäisessä miljöössä. Toisaalta haluaisin lukea tämän, ihan vain jotta varmistuisin ennakkoluuloistani :-D Ps. Singer-sukunimen vielä jotenkin siedän koska ennen nimet annettiin ammatin mukaan, mutta America, yäks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä on ihan juuri sellainen kirja, että paritetaan X ja Y muka omaperäisessä miljöössä. Toivoin, että tässä olisi ollut edes joku koukku tai mukava twisti, mutta ei. Huonoin lukukokemus pitkään aikaan. :P

   Poista
  2. Eihän niitä edes vielä ole "paritettu"? Tietääkseni toisessa kirjassa tulee todellisia ongelmia "kisan" voittamisessa. Itse juuri parhaillaan aloitin sen lukemisen. :P Ps. olen niin sulautunut kaikkiin prinsessoista ja rakkaudesta kertoviin kirjoihin, joten en vaan voi olla pitämättä kaikista kirjoista joita luen XD

   Poista
 2. Ihanan rehellinen arvio ;D Mutta kansi on kyllä kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos :) Ajattelin, että mitäs tässä kaunistelemaan. Kaikista kirjoistahan ei tarvitse tykätä, vaikka yleensä tuleekin blogiin kirjoitettua (ts. luettua kokonaan) myönteisemmän sävyisiä arvioita.

   Kansi on kaunis, siitä ehdottomasti plussaa tälle kirjalle! :D

   Poista