Chevy Stevens: Kadonnut

Bongasin jo aikoja sitten Bazarin uutuusluettelosta tämän kanadalaisen Chevy Stevensin esikoisteoksen ja hetihän siitä oli laitettava varausta kirjastoon. Minulla onkin nyt iso lista huhtikuussa ilmestyviä uutuuksia varauksessa, joten onneksi tämä kirja tuli lukuun aikaisemmin. Olisi muuten saattanut joutua enemmän odotettujen kirjojen jyräämäksi. Nyt kirja kuitenkin pääsi luettavakseni melkein heti kun olin sen kirjastosta itselleni noutanut

Kolmekymppinen Annie O'Sullivan on menestynyt kiinteistönvälittäjä, joka on juuri lopettelemassa asuntonäyttöä kun tuntematon mies sieppaa hänet aseella uhaten. Mies vie Annien syrjäiseen vuoristomökkiin, jossa mies pakottaa Annien noudattamaan ankaria sääntöjään ja osallistumaan kieroutuneisiin fantasioihinsa. Päivät vaihtuvat viikoiksi ja viikot kuukausiksi, eikä pelastusta kuulu. Mitä kaikkea Annie joutuukaan kokemaan? Voiko hän koskaan pelastua hirvittävän sieppaajansa kynsistä?

Kadonnut on paikoitellen erittäin jännittävä ja koukuttava romaani. Ainakin kirjan alkupuolella luin tarinaa kiivaasti eteenpäin, koska halusin tietää mahdollisimman nopeasti mitä tulee tapahtumaan. Jossain keskivälin tienoilla innostus kuitenkin alkoi laantua ja lopussa lukeminen tuntui jo vähän pakotetulta. Koska jo alussa on selvää, että Annie jossain vaiheessa pääsee pakoon kidnappaajaltaan, ei liene hirvittävää spoilaamista mainita siitä. Sen jälkeen kun kirjassa keskitytään muuhun kuin varsinaiseen kidnappaustarinaan eli Annien elämään kaiken kokemansa jälkeen, tarina jotenkin lässähtää. Olisin toivonut hiukan syvällisempää pohdintaa esimerkiksi kidnappaajan motiiveista omalle käytökselleen, mutta nyt niitä ei juurikaan paljasteta. Kirjan loppuratkaisu ei onneksi ollut niin ennalta-arvattava kuin monessa viime aikoina lukemassani kirjassa on ollut, mutta silti jotenkin liian yliampuva, eikä kovin uskottava.

Stevens kirjoittaa erittäin hyvin ja taidokkaasti. Paikoitellen Kadonnut on erittäin jännittävää luettavaa. Kauhun puolelle ei lipsahdeta, vaikka jotkin Annien kokemat asiat ovatkin erittäin brutaaleita ja karmaisevia. Jo perusidealtaan Kadonnut ei ole kevyttä luettavaa, mutta ei omasta mielestäni myöskään erityisen raskaampaa tai karmeampaa kuin monet muut jännityskirjat, jotka olen lukenut.

Olisin halunnut pitää tästä kirjasta enemmän kuin nyt pidin. Koko lukemisen ajan mielessä oli vähän ristiriitaiset ajatukset, eikä missään vaiheessa tullut sellaista hetkeä, että olisi kallistunut jompaan kumpaan suuntaan enemmän kuin toiseen. Ehkä sen takia tuntui vaikealta pukea sanoiksi mielipidettäni tästä kirjasta. Kadonnut ei ole huono kirja, ei todellakaan, mutta se ei myöskään omasta mielestäni ollut erityisen loistava teos. Odotin kirjalta jotain enemmän, jotain parempaa. Esikoisteokseksi Kadonnut on kuitenkin erittäin vahva teos ja antaa odottaa paljon Stevensiltä.

Kiinnitän joskus aivan pikkujuttuihin huomiota kirjassa, mutta pakko mainita eräs asia tämän kirjan kansista. Jos et halua liikaa spoilaantua, älä lue enää tästä eteenpäin. Jotenkin lukukokemus muuttui laimeammaksi kun bongasin, että etukannen kuvassa olevissa lehtileikkeissähän on spoilereita kirjan tuleviin tapahtumiin. Ei ole mukava huomata kirjan alkupuolella, että kannessa jo kerrotaan, mitä kidnappaajalle tulee tapahtumaan. Itseäni tuollainen juttu häiritsi ihan suunnattomasti, vaikka ehkä kaikki eivät tuollaiseen asiaan kiinnitä mitään huomiota.

------
Alkuteos: Still Missing
Bazar 2012, 362 s.
Suom. Jaakko Kankaanpää
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti