Sheila Kohler: Cracks

Työharjoittelun ja pääsykokeisiin lukemisen takia bloggaaminen on nyt harmittavasti jäänyt vähän vähemmälle. Edellisen postauksen jälkeen olen ehtinyt parikin kirjaa lukea, mutta jotenkin niistä ei vain ole saanut aikaiseksi kirjoitettua mitään. Nyt sitten otin itseäni niskasta kiinni ja päätin vihdoinkin saada postattua uutta kirja-arviota tänne.

Lukisin mielelläni enemmänkin englanninkielistä kirjallisuutta, mutta paikallisessa kirjastossa on niin nihkeä valikoima, että sieltä ei juuri koskaan löydy mitään hyvää luettavaa. Siispä hankin yleensä omaksi kaikki ne englanninkieliset kirjat, jotka haluan lukea. Muutenhan en juurikaan osta kirjoja omaan hyllyyn, vaan suosin kirjastoa. Tämän Sheila Kohlerin Cracks - kirjan ostin kuin sian säkissä, pelkän muutaman rivin esittelypätkän perusteella.

40 vuotta kauniin koulutytön katoamisen jälkeen tytön uintijoukkueen muut jäsenet kokoontuvat entiseen sisäoppilaitokseensa muistelemaan tapahtumia, jotka johtivat tytön katoamiseen. Menneisyydessä on monta salaisuutta ja arkaa aihetta aina oppilaasta liiankin paljon kiinnostuvasta opettajasta juurikin tuohon outoon katoamistapaukseen. Luokkakokouksen myötä arkaluontoiset salaisuudet nousevat jälleen pintaan ja mieliin.

Cracks on kauniisti kirjoitettu kirja. Kohler käyttää kerronnassaan paljon kuvailua, eikä juurikaan dialogia henkilöiden välillä. Kuvailevampi tyyli sopii loistavasti pääasiassa vanhojen tapahtumien muistelemisesta koostuvaan kirjaan. Erityisen kiehtovaa kirjassa on tapahtumapaikka, eksoottinen Etelä-Afrikka. Kirjan kertojaääni jää tuntemattomaksi lukijalle, mutta kertojan käyttämästä persoonamuodosta voi päätellä, että tapahtumista kertoo joku uintijoukkueen tytöistä.

Vaikka en omasta mielestäni osaa ihan täydellisesti englantia, oli Cracks erittäin helppolukuinen. Tietysti aina on jotain täysin uusia sanoja, mitkä eivät ehkä heti avaudu, mutta kirjaa lukiessa ei tullut yhtään hetkeä kun en ymmärtänyt tapahtumia. Cracksia oli helppo ahmia eteenpäin ja nauttia lukukokemuksesta.

Paljastamatta liikaa siitä, miten Cracks loppuu, voin sanoa, että loppu ja kaikkien salaisuuksien lopullinen paljastuminen oli tahdikkaasti kirjoitetun karu. Itse en olisi osannut ollenkaan odottaa tuollaista loppuratkaisua, mikä ilahdutti kovasti. Olenkin lukenut aivan liikaa kirjoja, jossa lopun voi jo muutaman kappaleen jälkeen arvata melkein täydellisesti.

Vielä mainittakoon, että kirjasta on ilmestynyt elokuva Viattomuuden uhrit, jonka pääosissa on mm. ihana eteerinen Eva Green, joka on päässyt koristamaan tämän kirjaversion kanttakin. Taidanpas mahdollisimman pian etsiä käsiini kyseisen elokuvan ja katsoa pidänkö siitä yhtä paljon kuin pidin kirjastakin.

------
Bloomsbury Publishing 2009, 176 s. 
oma ostos
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti