Lincoln Child & Douglas Preston: Kuoleman asetelma

Aina silloin tällöin (tai minun tapauksessani jatkuvasti) täysin sattumalta löytää kirjastosta mukavaa luettavaa itselleen täysin tuntemattomilta kirjailijoilta. Tämä kirjailijakaksikko Lincoln Childin ja Douglas Prestonin agentti Pendergastista kertovan sarjan toinen osa Kuoleman asetelma kuuluu juuri tuohon kategoriaan. Yleensä pyrin aloittamaan kaikki sarjat ihan alusta asti, mutta tämän kohdalla tein poikkeuksen ihan sen takia, että ykkösosaa ei ollut sopivasti saatavilla kirjastossa. Onneksi tämän pystyi lukemaan ihan itsenäisenäkin osana, eikä edelliseen kirjaan viitattu kuin muutamassa kohdassa.

Kansasilaisen Medicine Creekin pikkukaupungin maissipellolta löydetään pahasti silvotun naisen ruumis, jota ympäröi siististi raivattu kehä ja intiaaninuolin seivästettyjen varisten vartio. Kaupungin seriffin luokse ilmestyy omituinen mustiinpukeutuva mies, FBI:n erikoisagentti Pendergast, joka tarjoaa apuaan murhan ratkaisemiseksi. Pendergastin avuksi värvätään kylän kummajainen teini-ikäinen Corrie Swanson. Liittyykö paikkakunnan menneisyyden haamu, intiaanien ja valkoisten välillä käyty taistelu, jotenkin murhaan? Pikkukaupungin asukkaiden kauhuksi murhaaja ei ole suinkaan lopettanut.

Luen mielelläni jännäreitä, joissa lähtötilanne on jotenkin epätavallinen. Sellaiset perusdekkarit tyyliin "jostain löytyy ruumis ja joku selvittelee sitä" eivät juurikaan jaksa pitää mielenkiintoani yllä kovin kauaa tai edes sen verran, että valitsisin ne kirjat mukaani kirjastosta. Kuoleman asetelman kohdalla erikoinen päähenkilö Pendergast ja erittäin mielenkiintoiselta kuulostava lähtöasetelma olivat ne asiat, jotka pitivät loistavasti lukuintoa yllä.

Ehkä olen liian helposti koukutettavissa kirjoihin, mutta tämänkin kohdalla päädyin vain lukemaan ja lukemaan sivuja toisensa jälkeen. Vaikka Kuoleman asetelma ei omasta mielestäni mikään erityisen jännittävä kirja ollut, oli mukana juuri sopivasti jännitystä, että lukija suorastaan pakotetaan lukemaan eteenpäin, mikä ei ole ollenkaan huono juttu.

Pendergast on erittäin kiinnostava hahmo, josta paljastetaan niin lukijoille kuin kirjan muillekin henkilöille erittäin vähän. Edes hahmon etunimeä ei kerrota. Pendergast on kummajaisuudessaan erikoisempi ja mielenkiintoisempi tapaus kuin monet muut dekkareiden päähenkilöt. Vähän kehnompikin jännäri muuttuisi varmasti paremmaksi Pendergastin kaltaisesta päähenkilöstä, mutta onneksi Kuoleman asetelman ei tarvitse luottaa viihdyttävyydessään vain päähenkilöön. Kirjassa on paljon muutakin loistavaa kuin Pendergast.

Lukupinossa odottaakin jo Tulikivi, seuraava osa Pendergast - sarjaa. Se vaikuttaa päällisin puolin aivan yhtä koukuttavalta ja hyvältä kuin Kuoleman asetelmakin. Toivottavasti en joudu pettymään :)

------
Alkuteos: Still life with crows
Gummerus 2010,  616 s.
Suom. Pekka Marjamäki
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti