James Franco: Palo Alto

James Franco on tullut tutuksi etenkin näyttelijänä (mm. ihana Freaks and Geeks tv-sarja sekä elokuvat Milk ja 127 tuntia), mutta hän on myös opiskellut luovaa kirjoittamista Columbia Universityssä. Palo Alto on Francon esikoisteos, mutta aiemmin Francon kirjoituksia on julkaistu muutamissa lehdissä ennen novellikokoelman kirjoittamista.

Palo Alto on kokoelma kaunistelemattomia novelleja yhdysvaltalaisesta esikaupungista, jossa pätevät kaupunkiviidakon lait nuorison keskuudessa. Nuorten ei tarvitse selitellä tekojaan, vaan he tekevät mitä haluavat ja elävät täysillä, karuissakin hetkissä.

Kirjan novellit ovat todellakin kaunistelemattomia ja tylyjä, eikä pieniä ja isoja rosoja ole yritetty tasoitella, vaan kaikki esitetään aivan niin tylysti kuin asiat oikeasti ovat. Nuoruus voi olla synkkää aikaa, jolloin itseään tulee etsittyä sellaisillakin tavoilla, jotka eivät ehkä ole itselleen hyväksi. Huumeet, seksi ja laittomuudet kuuluvat olennaisena osana Palo Alton henkilöiden elämään. Franco käsittelee esikoisteoksessaan noita kaikkia rohkeasti ja häpeilemättömästi.

Ajatukseni Palo Altosta ovat erittäin ristiriitaiset. Toisaalta pidin Francon tavasta tylyttää sumeilematta ja kirjoittaa erittäin suorasti joistain asioista. Toisaalta sen sijaan joissain novelleissa juuri tuo suoruus ja häpeilemättömyys alkoivat suorastaan ärsyttää. Aivan kaikkea kun ei ehkä tarvitsisi niin suorasti ja totuudenmukaisesti kertoa. Lisäksi välillä tuntui kuin Franco toistaisi itseään vähän liian usein ja muutaman kerran tuli tunne, että lukee samaa tarinaa uudestaan ja uudestaan.

Kokonaisuutena Palo Alto oli ainakin aivan uusi lukukokemus minulle, koska harvemmin tulee luettua tämän tyyppisiä novelleja. Muutamasta kauneusvirheestä huolimatta Franco kirjoittaa sujuvasti ja omaperäisesti. Palo Alton novellit ovat tavallisuudesta poikkeavaa, harvinaisen röyhkeää nuorison elämän kuvailua.

------
Alkuteos: Palo Alto: Stories
Schildts & Söderströms 2012, 207 s.
Suom.  Jaakko Kankaanpää
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti