Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Piiri

Tämän kirjan kohdalla ei ole mitään sen erikoisempaa tarinaa, miten päädyin valitsemaan juuri tämän kirjastosta. Piiri vietteli minut nappaamaan itsensä mukaan erittäin onnistuneella takakansitekstillä, joka loistavasti onnistui kertomaan tarinasta juuri niin vähän, että lukija jo siinä vaiheessa koukuttuu.

Elgelsfors on rähjäinen kaupunkipahanen Ruotsissa. Syyslukukauden alkaessa eräs kaupungin lukion oppilaista löydetään kuolleena koulun vessasta. Tapausta pidetään itsemurhana, mutta jotkut tietävät totuuden, että kuolemantapaus ei ole niin itsestään selvä kuin miltä näyttää. Eräänä yönä kuusi lukiolaistyttöä löytää itsensä hylätystä puistosta. Heillä ei ole mitään yhteistä, mutta jokin maaginen voima on saanut tytöt tulemaan juuri silloin verenpunaisen kuun loistaessa puistoon. Tytöt saavat selville, että eivät ole aivan tavallisia lukiolaisia. Heillä on edessään tärkeä tehtävä, sillä paha on saapunut Engelsforsiin. Erilaisuuksistaan huolimatta tyttöjen on pidettävä yhtä, sillä he eivät selviä hengissä ilman toisiaan.

Piiri sijoittuu skandinaaviseen koulumaailmaan, mihin sijoittuvia fantasiakirjoja en muista lukeneeni ennen tätä. Vaikka ollaankin Ruotsissa, mukana on useita viittauksia myös Suomeen, sillä muutamalla hahmolla on sukujuuria meidänkin maamme puolella.

Kirjan päähenkilöt - valitut tytöt Ida, Minoo, Anna-Karin, Linnéa, Vanessa ja Rebecka - ovat kaikki aivan erilaisia, eikä heillä ole juuri mitään yhteistä. Jokainen heistä on mielenkiintoinen persoona, joilla on enemmän ongelmia kuin päällepäin näyttää. Monesta päähenkilöstä huolimatta tarina pysyy kasassa hyvin, eikä tarinaa viedä eteenpäin vain yhdestä näkökulmasta, vaan jokainen tyttö tuo oman lisänsä kertomukseen.

Piiri on hyvin kirjoitettua, sujuvaa fantasiaa. Tarinassa on mukana juuri sopivasti yllätyksiä, jotka pitävät lukuintoa yllä ja vievät tarinaa uusille raiteille. Muutama juonenkäänne onnistui ainakin minut yllättämään todella hyvin, joten ennalta-arvattava tämä kirja ei ainakaan minulle ollut. Reilun 500 sivun kirjaan mahtuu paljon tapahtumia ja ehkä joiltain kohdin kirjaa olisi voinut vähän tiivistää. Muutamassa kohdin tarina ei kulje eteenpäin niin hyvin kuin olisi toivonut, mutta tietysti mukana pitää olla tasaisempiakin kohtia, eikä pelkkää jännittävää actionhurjastelua.

Luin kirjan todella nopeasti, koska tämänkin kohdalla kävi niin, että sitä ei voinut laskea käsistä. Monesti tuli sellainen "vielä tämä sivu" - fiilis, mikä itselläni tarkoittaa ehdottomasti hyvää kirjaa. Huonoja kirjoja on niin takkuista lukea kun taas hyvissä kirjoissa iso sivumääräkään ei haittaa, vaan ne porhaltaa läpi erittäin nopeasti. Piiri oli juuri sellainen, että kirja piti otteessaan hyvin ja tiukasti. Erittäin hyvä ja kiinnostava fantasiakirja. Piiri on trilogian ensimmäinen osa ja jään innolla odottamaan jatkoa.

------
Alkuteos: Cirkeln
Basam Books 2012, 574 s.
Suom. Riie Heikkilä 
kirjastosta
2 kommenttia on "Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Piiri"
  1. Hei, tämä kuulostaa jännältä! Mielenkiintoni heräsi, taidanpa laittaa lukulistalleni! =D Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  2. Luin vasta nyt tämän kirjan, kun sain messuilla 2 osaa. Kolmas ei liene ilmestynyt. Viihdyin mainiosti tämän seurassa.

    VastaaPoista