Jukka Nieminen: Zombievyöhyke

Ihanaa, että paikallisesta keskikokoisesta kirjastosta löytyy myös pienempien kustantamoiden tuotantoa, eikä vain suurten jättiskustantamoiden kautta ilmestyneitä teoksia. Jukka Niemisen Zombievyöhyke oli mukava löytö pienemmältä kustantamolta (Mediapinta). Vasta viime aikoina kauhukirjallisuuden lukeminen on alkanut kunnolla kiinnostaa, joten tämän kirjan lukeminen houkutteli ja se oli napattava kirjastosta mukaan.

Zombie-virus iski rajusti ihmiskuntaan ja nopeasti melkein kaikki maailman ihmiset muuttuivat ihmislihaa himoitseviksi zombieiksi. Kolme vuotta viruksen puhkeamisen ja sivilisaation romahtamisen jälkeen Tampereen Teiskossa sinnittelevästä ihmisjoukosta osa päättää lähteä liikkeelle ja pyrkiä merelle ja uuteen alkuun jossakin. Matkalla odottavat autioituneet taajamat, saalistavat zombielaumat ja muut vaikeudet. Nelikon ainoa turva matkalla on ase, mutta sekään ei takaa, että he selviäisivät pitkästä matkasta. Heidän vaelluksessaan Poriin on kyse elämästä ja kuolemasta.

Mullin mallin mennyttä maailmaa selittää hyvin johdanto, jossa kerrotaan kattavasti miten zombiet ovat onnistuneet valloittamaan maailman ja miksi ihmiskunta on jäänyt pahasti alakynteen taistelussa eläviä kuolleita vastaan. Nieminen kirjoittaa onnistuneesti, joskin paikoitellen kerronta on vähän liian toteavaa ja tapahtumat menevät välillä turhankin nopeasti eteenpäin, ilman sen suurempaa kuvailua.

Zombievyöhyke ei ole se kaikkein kekseliäin kuvaus zombiemaailmanlopusta ja sen selviytyjien taistelusta. Mieleen tuli väkisinkin Robert Kirkmanin luoma hieno The Walking Dead sarjakuva, josta on tehty myös menestyksekäs amerikkalainen tv-sarja. Kirjaan oman mausteensa perinteiselle zombieselviytymistarinalle antaa sen sijoittuminen Suomeen. Rakkaaseen kotimaahamme sijoittuvia zombietarinoita ei ole omalle kohdalleni sattunut ennen tätä, joten hatunnosto Niemiselle tällaisen kauhutarinan sijoittamisesta Suomeen.

Kotimaiseen kauhukirjallisuuteen Zombievyöhyke on erinomainen lisä, joka paikoitellen onnistui säikyttelemään mukavasti sekä ylläpitämään kunnon jännitystä. Tämän kirjan perusteella suomalainen kauhukirjallisuus on ehdottomasti tutustumisen arvoista, vaikka ei kovin suurilukuista olekaan.

------
Mediapinta 2012, 114 s. 
kirjastosta
5 kommenttia on "Jukka Nieminen: Zombievyöhyke"
 1. Hyvää kesäviikonloppua toivottaa Teuvon kuvat Noormarkusta

  VastaaPoista
 2. Suomalainen zombie -siinäpä hulvattoman kuulonen otus :D Walking Dead on aivan mahtava sarja, ja odottelen itsekin koska pääsen sarjakuvan pariin. Hassua, miten tuntuukin helpommalta mieltää kaikki apokalyptiset tarinat muualle, kauas ja usein juuri Amerikkaan. Mutta Suomeen... tulee heti hieman tragikoominen sävy. Vaan lukeahan tämä kirja kyllä ehdottomasti pitää :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin oli hiukan epäilyksiä Suomeen sijoittuvasta zombietarinasta, mutta onneksi tämä ei ollut ollenkaan niin huono kuin kuvittelin! :)

   Poista
 3. Suomalaiseen kauhuun pitäisi ehdottomasti tutustua, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 4. Suosittelen suomalaista Falimun lukemista. Aivan mahtavaa lukemista päiväkirjamuodossa ja stoorikin on kuin mestarin kädenjälkeä! Kannattaa lukea ehdottomasti!
  http://falimu.wordpress.com/

  VastaaPoista