Sara Shepard: Kaivattu

En ole seurannut kuin ehkä puolen jakson verran Subilla nähtävää tv-sarjaa Valehtelevat viettelijät (Pretty Little Liars), joka perustuu Sara Shepardin kirjoittamaan kirjasarjaan. Sarjan ensimmäinen kirja on juurikin tämä Kaivattu. Koska tv-sarja ei ole minulle kovinkaan tuttu, kirjan suhteen minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia siitä miten erilaisia kirja ja tv-sarja versiot ovat.

Spencer, Aria, Hanna, Emily ja Alison ovat parhaita ystäviä, mutta Alisonin kadotessa muiden tyttöjen elämä mullistuu ja he ajautuvat erilleen. Kolme vuotta Alisonin katoamisen jälkeen high schoolin alkaessa tytöt alkavat saada outoja viestejä tuntemattomalta lähettäjältä, joka näyttäisi tietävän heidän kaikki salaisuutensa. Jokaisella tytöllä on omat luurankonsa kaapeissa, minkä lisäksi heillä on yhteinen iso salaisuus, jonka he ovat vannoneet pitävänsä salasssa hautaan asti. Salaperäinen A - nimimerkkiä käyttävä lähettäjä aikoo kuitenkin paljastaa tyttöjen kaikki salaisuudet, mikä voisi pilata Spencerin, Arian, Hannan ja Emilyn elämän.

Kaivattu on viihdyttävää teinihömppää, jota lukee oikein mielellään ajankuluksi. Kirjasarjan perusidea ei kuulosta mitenkään erikoiselta, eikä ainakaan tämä sarjan ensimmäinen osa ollut erityisen koukuttava tai maailmaa mullistavan omalaatuinen. Päähenkilöinä toimiva tyttönelikosta kaikki vaikuttavat pinnallisilta teini-ikäisiltä, joilla jokaisella on tietysti jokin oma ongelmansa olipa se sitten oman seksuaalisuuden pohtiminen tai painostaan stressaaminen. Ei siis varsinaisesti mitään, mitä ei olisi tusinassa muussakin samantyyppisessä nuortenkirjasarjassa.

Shepard kirjoittaa varsin sujuvasti, juuri nuortenkirjoihin sopivasti. Jokainen luku on kerrottu jonkun tytön näkökulmasta, mikä toimii tällaisessa kirjassa oikein hyvin varsinkin kun päähenkilöitä on useampi ja jokainen pitäisi saada omalla tavallaan mukaan tarinaan. Jos tämä kirja ei muuten kiinnosta, kannattaa se lukea läpi vain sen takia, että yhdellä tytöistä on kytköksiä Suomeenkin. Sivumääräkään ei ole niin suuri, että tätä ei nopeasti lukisi helppona ajanvietteenä.


------
Alkuteos Pretty Little Liars
Gummerus, 270 s.
Suom. Paula Takio
kirjastosta
1 kommentti on "Sara Shepard: Kaivattu"
  1. Minä olen katsellut tätä televisiosta... Totta kai, milloinkahan minä olen niin vanha, etten jaksaisi jotain teinisarjaa tuijotella... =D Olen ihan tykännyt sarjasta (ainakin Mr. Fitzistä! =D), mutta liekö tuota kirjoihin tartun, kuka tietää.

    VastaaPoista