Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja

Hernán Rivera Letelierin Elokuvankertoja on ihastuttava pieni kirja, jossa sivuja ei ehkä ole paljon, mutta sitäkin enemmän on tunnelmaa ja elokuvan ylistystä. Tämä kirja oli ihana löytö kirjastosta kirjailijalta, josta en ollut ennen edes kuullutkaan. On aina yhtä mukavaa tutustua uusiin hyviin kirjailijoihin.

María Margarita on köyhä chileläistyttö, joka lähetetään katsomaan tytön kotikylään saapunutta Marilyn Monroen ja Gary Cooperin elokuvaa. Kun tyttö palaa kotiin hänen on kerrottava perheelleen mitä elokuvassa tapahtui. María Margaritalla on taito kertoa elokuvat niin taidokkaasti ja elävästi, että pian tytön maine elokuvankertojana leviää ja koko kylä haluaa kuulla hänen taianomaista kerrontaansa.

Elokuvankertojassa on vähän sivuja ja lyhyet luvut, mutta siitä huolimatta se on erittäin kauniisti kerrottu tarina, jossa keskeisinä asioina ovat paitsi elokuvat, myös esimerkiksi köyhyys sekä kova elämä chileläisessä kaivoskylässä. Tarinankertojalle Maríalle elokuvat ovat pakokeino synkästä arjesta ja hän panostaakin rooliinsa elokuvankertojana kaikkensa aina puvustuksesta ilmeisiin ja eleisiin. Elokuvankertojan tarina alkaa kepeästi, mutta loppua kohden tarinaan hiipii surullisia sävyjä, sillä mikään ei pysy muuttumattomana, eivät edes taianomaiset elokuvat tai niiden kertoja.

Elokuvankertoja onnistui lumoamaan minut niin kuin monet muutkin kirjabloggarit, jotka ovat ehtineet lukea tämän ennen minua. Letelierin kirja on nopealukuinen paitsi sivumäärässä myös ihastuttavan ja mukaansa tempaisevan tarinansa takia. Suosittelen tätä ehdottomasti kaikille. Elokuvankertoja on omalla tavallaan hyvänmielen kirja, vaikka mukana on pinnan alle piilotettua melankoliaa.

------
Alkuteos La contadora de peliculas
Siltala 2012, 133 s.
Suom. Terttu Virta
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti