Jay Asher: Kolmetoista syytä

Jay Asherin esikoisteos Kolmetoista syytä päätyi lukulistalleni ihan perinteisesti uutuusluettelon kautta. Yleensä varailen ahkerasti kaikkia luettaloista bongaamiani uutuuksia, mutta tämä oli jotenkin unohtunut siitä joukosta ja lopulta muistin teoksen löydettyäni sen sattumalta kirjastosta.

Clay Jensen saa postissa paketin, joka sisältää 13 kasettia. Kaseteilla Clayn koulukaveri ja ihastus Hannah Baker kertoo mitkä 13 syytä ajoivat hänet tekemään itsemurhan pari viikkoa aikaisemmin. Myös Clay mainitaan kaseteilla, eikä hän voi kuin kuunnella ne saadakseen tietää miksi. Kaseteilta paljastuu, että Hannahin elämään ja heidän kouluunsa mahtui useampi salaisuus kuin kukaan osasi kuvitellakaan.

Kolmetoista syytä on erittäin vaikuttava ja koskettava nuortenkirja, jonka toivoisi jokaisen nuoren ja miksei aikuisenkin lukevan. Se kertoo kaunistelematta miten toisista pieniltä tuntuvat asiat saattavat vaikuttaa johonkin erittäin vahvasti, jopa niin vahvasti, että päätyy Hannahin tavoin hyvin äärimmäiseen ratkaisuun. 

Pohjimmaiset ajatukset kirjan luettuani olivat, että Kolmetoista syytä oli todella hyvin kerrottu ja vahva tarina, on pakko myöntää, että tämä jätti minut myös hieman surulliseksi. Vaikka kirja ei kerrokaan todellisista tapahtumista, tällaista voi oikeasti, että kukaan ei näe tai välitä mitä on tapahtumassa ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjassa kulkevat limittäin Clayn tarina sekä Hannahin kertomukset kaseteilla. Tällainen rakenne toimii loistavasti, eikä kaksi eri kertojaa samanaikaisesti tuntunut ainakaan minusta sekavalta tai vaikeasti seurattavalta. Kolmetoista syytä ei ollut helppoa luettavaa, mutta sitäkin hienompi lukukokemus. Suosittelen, ehdottomasti.

------
Alkuteos: Thirteen Reasons Why
Otava 2014, 252 s.
Suom. Annika Eräpuro
kirjastosta
9 kommenttia on "Jay Asher: Kolmetoista syytä"
 1. Minua on kiinnostanut tämä kirja jo hyvän aikaa, mutta se on sittemmin vaipunut unholaan. Tästähän oli elokuvakin jossakin vaiheessa valmistelujen esiasteella, mutta se taitaa olla nyt jäädytetty/kokonaan lopetettu projekti. Pitäisi kyllä tämä kirja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti lukemaan!

   Kirja voisi toimia aivan hyvin elokuvanakin, joten harmi, että ei projekti ei ole edennyt esituotantoa pidemmälle. :(

   Poista
 2. Minä kuuntelin tämän enkuksi äänikirjana ja kokemus oli todella koskettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voisi äänikirjana olla mielenkiintoinen ja ainakin erilainen kokemus kuin ihan kirjana luettuna. :D

   Poista
 3. Ihan mielenkiintoisen kuuloinen. Aihe on kyllä tärkeä, sillä kovinkaan moni ei ymmärrä, miten suuria pienetkin sanat joillekin on, hyvässä ja pahassa. Sivuhuomautuksena on pakko mainita, että kannen kuvassa on jotain vikaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs ennen kommenttiasi huomannutkaan, että tuossa kannessa olisi jotain pielessä. Mutta nyt näyttää siltä, että kannen tytöllä on vähintään pari metriset jalat! :D

   Poista
 4. Kappas, en ollut huomannutkaan että kirja oli julkaistu jo suomeksikin. Norkun tavoin kuuntelin tämän enkuksi äänikirjana ja siinä formaatissa toimi oikein hyvin. Aihe on ehdottomasti tärkeä ja ansaitsee tulla kuulluksi.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoisen ja tärkeän kuuloinen kirja!

  Oi mikä banneri!

  VastaaPoista