Liz Williams: Kultainen lohikäärme

Vaikka kahdessa edellisessä osassa Liz Williamsin Chen - kirjojen maailma tuntuikin välillä ylitsepursuavan monimutkaiselta, odotin silti innolla kolmannen osan suomennosta ja se oli pakko saada luettavaksi niin pian kuin mahdollista. Edellinen osa Demonien taivas oli oikein mukavaa luettavaa, joten odotukset kolmannen kirjan, Kultaisen lohikäärmeen, kohdalla olivat korkealla.

Komisario Chen ja senesalkki Zhu Irzh lähetetään diplomaattimatkalle Helvettiin mukanaan taivaallinen lähettiläs. Samaan aikaan rouva Pa saa hoidettavakseen lapsenlapsensa nimeltä Kultainen lohikäärme. Kun kaksikon matka saa ikävän käänteen, käy selväksi, että harmiton pikkupoika on jotain aivan muuta kuin näyttää ja pojan perässä ovat Helvetin vaarallisimmat demonit. Lisäksi Taivaan ja Helvetin välit ovat kärjistymässä täysimittaiseksi sodaksi, johon tahtomattaan uhkaavat sotkeutua myös Chen ja Zhu Irzh.

Edellisen osan lukemisesta on jo aikaa (melkein vuosi!), joten tätä aloittaessa meni hetki muistellessa mitä olikaan aiemmin tapahtunut ja päästessä taas kärryille omaperäisestä maailmasta, jossa riittää ulottuvuuksia ja otuksia. Tarinasta oli kuitenkin onneksi helppo napata kiinni, vaikka jälleen kerran oli pakko myöntää, että en muistanut edellisestä kirjasta niin paljon kuin olisin halunnut. 

Mutta tuohan ei estänyt minua nauttimasta hyvin etenevästä tarinasta. Kultainen lohikäärme esitteli paitsi lisäyksiä jo ennestään runsaaseen fantasiamaailmaan myös uusia puolia siitä. Esimerkiksi Helvetistä esiteltiin aivan uusia, kiinnostavia puolia, joista ehdottomasti kiehtovimpiin ja samalla kummallisimpiin kuului tarkempi tutustuminen Himon ministeriöön, joka kaikessa kaksimielisyydessään oli suorastaan nerokas miljöö. Kultainen lohikäärme ei hetkeäkään tuntunut sekavalta, vaikka tarinassa oli jälleen paljon kaikkea mukana. Kolmesta suomennetusta osasta tämä taitaa olla suosikkini.

Jo Demonien taivas paljasti mielenkiintoisia asioita senesalkki Zhu Irzhistä ja olihan niitä lisäpaljastuksia myös Kultaisessa lohikäärmeessä. Chen vaikutti tässä kirjassa välillä vähän laimealta ja tylsältä, mutta demonietsivä sen sijaan nousi vielä varmemmin suosikikseni tämän sarjan henkilöistä. Saas nähdä mitä seuraavat kirjat tuovat tullessaan Zhu Irzhille.

Jos ja kun sarjan neljäs osakin (The Shadow Pavilion) julkaistaan suomennettuna aion ehdottomasti lukea senkin. Olen tähän asti viihtynyt loistavasti tämän sarjan parissa ja uskallan toivoa, että niin tulee olemaan jatkossakin. Jokin Williamsin luomassa maailmassa on niin kiehtovaa, että siihen jää koukkuun.

------
Alkuteos: Precious Dragon
Like 2014, 398 s.
Suom. Sirje Niitepöld
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti