Ransom Riggs: Hollow City

Melkein tarkalleen kaksi vuotta sitten luin Ransom Riggsin esikoiskirjan Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille, joka kiehtoi etenkin tarinan sekaan ripotelluilla aidoilla vintage-valokuvilla. Jatko-osan ilmestyminen olisi mennyt minulta kokonaan ohi, ellei Raija olisi sitä blogissaan joskus joulukuussa kevään alkupuolen kirjojen joukossa maininnut. Vaikka petyinkin ensimmäisen osan lopetukseen, jotenkin kummasti Hollow City päätyi osaksi pienimuotoista kirjatilausta ja samantien luettavaksikin.

Jacob ja muut eriskummalliset lapset joutuvat pakenemaan takaa-ajajat kannoillaan kotisaareltaan. Pelastaakseen suojelijansa Neiti Peregrinen heidän on suunnattava Lontooseen. Eriskummallisten viholliset seuraavat lasten kannoilla koko matkan, eivätkä he ole turvassa edes sodan runtelemassa pääkaupungissa. Lontoossa Jacob ja muut tajuavat, että heidän ongelmansa ovat vasta alkamassa.

Hollow City lähti liikkeelle piinallisen hitaasti ja tylsistyminen oli jo lähellä kunnes tarinaan saatiin vähän enemmän vauhtia ja tapahtumat pääsivät kunnolla käyntiin. Välillä tarina oli pelkkää juoksentelua paikasta toiseen, mutta sitten taas Riggs onnistui kutomaan tarinan jälleen kasaan. Vaikka ensimmäisen kirjan tapahtumat eivät olleet tuoreessa muistissa, tämän luki nopeasti ja nautiskellen.

Täydellinen lukukokemus Hollow City ei ollut. Pari epäkohtaa ärsytti kirjaa lukiessa erittäin paljon. Esimerkiksi se, että lapsijoukko törmäsi tämän tästä muihin eriskummallisiin, vaikka eriskummallisten ei ilmeisesti pitäisi olla kovinkaan suuri joukko, mutta jotenkin niitä kuitenkin on joka paikassa. Lisäksi en ollut täysin vakuuttunut kirjan romanssikuviosta, joka ei oikein tuntunut toimivalta tai kiinnostavalta. Hollow City oli myös ajoittain hieman liian lapsellisen oloinen ja joitain asioita (esimerkiksi muutamia todella kummallisia eriskummallisia otuksia) oli vaikea ottaa tosissaan.

Lopussa Riggs heitti tarinaan sellaisen käänteen, että en olisi osannut moista yhtään odottaa. Ensimmäisen osan lopetuksesta en pitänyt, mutta Hollow Cityn lopetus oli piristävä yllätys. Ja tietysti myös paha cliffhanger, joka jätti tarinan sellaiseen kohtaan, että sitä haluaisi päästä heti jatkamaan.

Ensimmäisessä osassa ehdottomasti parasta olivat aidot vintagekuvat, joita on onneksi läjäpäin mukana myös tässä kakkososassa. Muutenkin Hollow City on visuaalisesti todella upea ja kaunis paketti, aina ensimmäisistä sivuista viimeiseen asti. Valokuvat sopivat tarinaan niin hyvin, että välillä mietin olivatko jotkin kohdat tarinassa rakennettu juuri tiettyjen kuvien perusteella. Jotkin kuvista olivat hieman tylsiä ja tavanomaisia, mutta mukana oli onneksi myös niitä lumoavalla tavalla outoja.

Jatkoa on odotettavissa paitsi tarinan lopun perusteella myös Hollow Cityn viimeisellä sivulla luvataan jatkoa eriskummallisten lasten seikkailuille. Tässäkin kirjassa oli omat puutteensa ja vikansa, mutta pidän näistä Riggsin kirjojen ideasta ja etenkin niistä valokuvista niin paljon, että kolmas osakin varmasti tulee luettua sitten kun se joskus ilmestyy.

------
Quirk Books 2014, 508 s.
oma ostos 
 

Muistuttelenpas tässä samalla, että blogini ensimmäiseen arvontaan voi osallistua vielä lauantaihin klo:  21.00 asti! Palkintona Suomalaisen Kirjakaupan lahjakortti sekä ihania Muumimamman marmeladeja!
11 kommenttia on "Ransom Riggs: Hollow City"
 1. Silmäilin vain nopeasti arvostelusi, koska en ole vielä lukenut ensimmäistä(kään) osaa! Mutta hyvä, että toinenkin osa vaikuttaa lukemisen arvoiselta :) Kirjan kansi on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti lukea molemmat! Näissä on niin kiehtovan omalaatuinen maailma, että vaikka eivät täydellisiä olekaan, itse olen molempien parissa ihan hyvin viihtynyt.

   Ja kannet ovat tosiaan loistavat! Muutenkin erittäin nätti kirja, kuten myös se ensimmäinen.

   Poista
 2. Mulla oli tämä kirjastosta lainassa, mutta en päässyt paria sivua pitemmälle. Päätin jäädä odottamaan suomennosta, jospa sen lukeminen ei olisi liian työlästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alussa oli minullakin vähän ongelmia, koska en ollenkaan muistanut mitä jotkut asiat (esim. ymbryne) oli suomennettuna, mutta kyllä se siitä sitten lähti rullaamaan. :) Toivottavasti tämä saadaan suomennettuna piakkoin!

   Poista
 3. Mahtava kannen kuva! Tällaisia kuvia voisin katsoa enemmänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää samanlaisia ihanuuksia löytyy onneksi myös sisältäkin! :D

   Poista
 4. Luin melko vasta sen ekan osan, ja pidin kyllä paljon, ihana visuaalinenkin kokemus, löytyy tuo kirja peräti omasta hyllystä, että voi palata tutkailemaan kirjaa niin halutessaan. =D Luen tämän toisenkin osan, kunhan suomennos joskus tulee. Voi ei, toivottavasti ei nyt mene aivan lässynlää romanttiseksi! =D

  VastaaPoista
 5. Olisi kiva jos olisi aikaa lukea hieman enemmän, niin varmasti tämän ensimmäinen osa olisi listalla ykkösenä! Ehkä kesällä...

  VastaaPoista
 6. En tiennytkään, että tämä on jo ilmestynyt, kiitos vinkistä! Pidin kovasti ensimmäisestä osasta ja nyt odotan tämän toisen osan suomennosta kieli pitkällä :) Siksi luinkin hieman hyppien arviosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti suomennoksesta päästään piakkoin nauttimaan! :)

   Poista
 7. Neiti Peregrine jyrää.

  VastaaPoista