Dieter Hermann Schmitz: Täällä pohjoisnavan alla - matkani saunankestäväksi suomalaiseksi

Tällaista löytyi taas kirjaston uutuushyllystä, jonka tarjontaa kannan kirjastosta kotiin vähän liiankin usein ja paljon. Ehkä pitäisi tutustua myös vähän vanhempaan kirjallisuuteen, mutta uutuuksista niin kätevästi aina löytyy luettavaa.

Parikymmentä vuotta Suomessa asunut Hermann Schmitz ei tunne oloaan suomalaisesta vaimosta ja lapsista huolimatta suomalaiseksi, joten hän päättää muuttua supisuomalaiseksi. Muutokseen kuuluvat muun muassa jokatorstainen hernerokka, perjantaikännit, tango ja risteilyt. Ja tietenkin myös kiroileminen ja unien näkeminen suomeksi sekä Suomen kansalaisuus.

Täällä pohjoisnavan alla sisältää varsin tarkkoja huomioita suomalaisista ja suomalaisuudesta, joita ei ehkä tule syntyperäisenä suomalaisena ajatelleeksi samalla tavalla. Kirjaa lukiessa alkoi hymyilyttämään useampaankin kertaan, koska Schmitzin kirjoitustyyli on hauskaa ja hyväntuulista. Viihdyin kirjan parissa erinomaisesti ja tämä oli juuri sopivan kepeää viihdettä kun edelliset lukemani kirjat olivat hyvin erilaisia kuin tämä. Schmitzin suomalaisuuden tavoittelu imaisi niin hyvin mukaansa, että kirjan luki erittäin nopeasti.

Jos yhtään kiinnostaa miten suomalaiseksi tullaan, kannattaa Täällä pohjoisnavan alla lukea, sillä letkeä teksti tuo hymyn huulille ja ainakin itselleni tämä antoi hieman vaihtelua kun on viime aikoina lukenut vähän vähemmän hyväntuulisia kirjoja.

------
Alkuteos: Die spinnen, die Finnen. Mein Leben im hohen Norden
Atena 2013, 305 s.
Suom. & toim.  Heli Naski
kirjastosta
1 kommentti on "Dieter Hermann Schmitz: Täällä pohjoisnavan alla - matkani saunankestäväksi suomalaiseksi"