Elizabeth Hand: Pimeää kohti

Joillekin kirjoille ei ole mitään erikoisempaa tarinaa, miksi ne päätyivät lukupinooni. Elizabeth Handin jännäri on yksi sellaisista. Kiinnostava takakansiteksti ja Suomiyhteys olivat oikeastaan suurimmat syyt siihen, että Pimeää kohti lähti mukaani kirjastosta. 

Huume- ja alkoholihuuruista elämää elävä Cassandra Neary ansaitsi mainetta joskus kolmekymmentä vuotta sitten julkaistulla valokuvakirjalla. Uransa pohjalla oleva Cassandra saa oudon toimeksiannon matkustaa Helsinkiin ja tarkistaa suomalaisen valokuvaajan ottamien kuvien aitouden. Työkeikan jälkeen Cassandra suuntaa Islantiin etsimään kadotettua nuoruuden rakkauttaan. Kun Helsingissä tehdään verinen murha, Cassandra tajuaa joutuneensa murhaajan tappolistalle, eikä hyisessä Islannissa ole paikkaa minne paeta.

Ensiksi on pakko mainita se suurin asia, joka tätä lukiessa alkoi erittäin kovasti vaivata. Jotenkin koko ajan lukiessani tuli sellainen tunne, että joitain tarinassa mainittuja tapahtumia ei kerrottu kunnolla, aivan kuin viitattaisiin johonkin toiseen kirjaan. En siis tiennyt, että Pimeää kohti on osa jotain sarjaa. Ystävämme Wikipedia kuitenkin tiesi kertoa, että tämä on sarjan toinen osa ja jatkoa Generation Loss - romaanille. En ymmärrä millä perusteella on päätetty suomentaa juuri tämä, eikä sarjan alusta. Varmaankin osittainen Suomeen sijoittuminen ja vahvat Suomi - viittaukset ovat olleet siinä osallisena. Mutta silti, olisihan se ollut mukavaa lukea sarjan ensimmäinen osa ennen tätä toista.

Pimeää kohti on tunnelmaltaan hyvin synkkä, sillä mukana on blackmetalia, muinaisia taruja ja erittäin raakoja valokuvia. Lisäksi Cassandran huumeidenkäyttö on erittäin suuressa osassa. Itse asiassa niitä huumeita olisi voinut olla vähemmänkin, sillä päähenkilön huumesekoilua olisi voinut korostaa paljon vähemmän, eikä tarina olisi siitä mitenkään kärsinyt. Cassandran rappion korostaminen juuri huumeilla tuntui jotenkin liian hallitsevalta.

Vauhdikas tarina oli mielenkiintoista luettavaa alusta loppuun. Odotin perinteistä dekkarilopetusta, mutta Hand olikin onnistunut kirjoittamaan jotain paljon yllättävämpää ja raaempaa. Tykkäsin kyllä tästä oikein paljon ja voisin harkita sarjan ensimmäisenkin osan lukemista englanniksi.

------
Alkuteos: Available Dark
Like 2012, 238 s.
Suom. Juha Ahokas
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti