Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Tuli

Engelsfors - trilogia jatkuu! Melkein vuosi sitten luin sarjan ensimmäisen osan ja kirja onnistui positiivisesti yllättämään minut olemalla lumoava ja hyvinkirjoitettu nuortenkirja. Odotin kovasti toisen osan suomennoksen ilmestymistä ja odotukset muutenkin Tulen suhteen olivat korkealla. Ei tarvinnut onneksi pettyä ollenkaan, vaan Engelsforsin Valittujen tarina jatkuu hyvänä tässäkin osassa.

Valitut ovat odottaneet edellisen kouluvuoden tapahtumien jälkeen demonien seuraavaa siirtoa. Kun epätavallinen kuumuus piinaa Engelsforsia ja omituinen lahkomainen liike saa yhä enemmän kannattajia kaupungissa, Valitut ovat varmoja, että paha on jälleen palannut Engelsforsiin. Selvitäkseen demonien suunnitelmista Valittujen on lähennyttävä ja opittava tuntemaan toisensa paremmin. Maagisten ongelmien lisäksi Valittujen elämää vaikeuttavat myös rakkaus- ja perheongelmat, joten toisesta lukiovuodesta ei tule ainakaan tylsää ja Valitut joutuvat jälleen kokemaan raskaita menetyksiä.

Pidin tästä niin kovasti, että melkein 700 sivua eivät tuntuneet missään kun juoni kulki erinomaisesti eteenpäin ja tapahtumat tempaisivat mukaansa. Myöskin Tuli olisi joltain kohdin ehkä kaivannut pientä tiivistämistä, mutta missään vaiheessa rauhaisammatkaan tapahtumat eivät tuntuneet liikaa hidastavan tarinankerrontaa.

Tuli syventää hienosti jokaista päähenkilöä ja etenkin yksi Valituista, Ida, sai kokea ehkä kaikista suurimman muodonmuutoksen. Viimeistään lopun yllättävien käänteiden jälkeen Idasta tuli ehkä kiinnostavin kaikista Valituista ja jään odottamaan innolla, mitä hahmon varalle trilogian viimeisessä osassa keksitään. Kirjassa esiteltiin myös uusia kiinnostavia hahmoja, kuten Viktor, josta ei tiedä onko poika ystävä vai vihollinen. 

Uskallan sanoa, että Tuli on jopa edeltäjäänsä parempi osa trilogiaa ja toivottavasti kolmas osa ylittää vielä tämänkin. Tarinassa on mukavasti, mutta ei liikaa, toimintaa höystettynä hahmoja syventävillä ihmissuhdeongelmilla, jotka eivät onneksi vie liikaa tilaa muulta tarinalta. Tuli ei toimi itsenäisenä osana, vaan ensimmäinen osa Piiri kannattaa lukea ennen kuin tarttuu tähän. Muuten kirja oli erinomainen lukukokemus. 

Engelsfors - trilogian kolmas ja viimeinen osa Nyckeln ilmestyy syksyllä 2013. Koska ruotsin kielen taitoni eivät ehkä ole niin hyvät, että pystyisin kirjan alkuperäiskielellä lukemaan, jään odottamaan suomennoksen ilmestymistä, mihin luultavasti on vielä pitkä aika.

------
Alkuteos: Eld
Basam Books 2013, 683 s.
Suom. Riie Heikkilä
kirjastosta
1 kommentti on "Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Tuli"
  1. Luin lokakuun lopulla Piirin ja nyt Tulen. Avain ilmestynee ihan pian ja päättää trilogian. En ainakaan ehdi unohtaa aiempia osien tarinaa. Olen pitänyt tästä trilogiasta ja koulumaailmaan sijoittuvasta urbaanifantasiasta. Päätös taitaa olla vielä muhkeampi.

    VastaaPoista