Ali Shaw: Tyttö, joka muuttui lasiksi

Siskoni ehti lukea tämän kirjan ennen minua ja suositteli lämpimästi kirjan lukemista. Olinkin tämän jo pelkän takakansitekstin perusteella kirjastosta valinnut, mutta tämä oli jotenkin vain jäänyt lojumaan muun lukupinon sekaan ennenkuin vihdoinkin otin siskoni suositteluista vaarin. :)

Epäsosiaalinen valokuvaaja Midas Crook törmää sattumalta metsässä harhailevaan Ida Maclairdiin, joka kävelee kainalosauvoineen kömpelösti ja on muutenkin hyvin hauraan oloinen. Pian Midakselle selviää, että Idan jalat ovat läpinäkyvää lasia. Lasittumiselle ei ole parannuskeinoa ja Ida on hiljalleen muuttumassa kokonaan lasiksi. Midas ja Ida rakastuvat ja heidän yhteinen aikansa uhkaa käydä vähiin.

Tyttö, joka muuttui lasiksi on kaunista maagista realismia. Kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen St. Hauda's Landin saaristoon, joka on kirjassa kuvattu erittäin rikkaasti. Syrjäisessä saaristossa tapahtuu paljon enemmän kuin voi arvatakaan, onpa mukana jopa lentäviä lehmiä. Shaw kuvailee saaristoa kauniisti ja yksityiskohtaisesti, minkä vuoksi maisemat voi selvästi nähdä mielessään.

Kirjassa on Midaksen ja Idan lisäksi mukana useita muitakin kiinnostavia henkilöhahmoja, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin on pääkaksikko. Etenkin ujo Midas, jonka isäongelmia selitetään runsaasti takaumissa. Myös muiden hahmojen menneisyyksien tapahtumia raotetaan takaumissa, jotka tekevät henkilöistä moniulotteisempia.

Tyttö, joka muuttui lasiksi on koskettava aikuisten satu, jonka parissa viihtyy erinomaisesti. Vaikka loppuratkaisun ehkä arvaisikin etukäteen, onnistuu se koskettamaan. Itse en todellakaan ole mitään vetistelevää sorttia, mutta lopussa meinasi nousta kyynel silmään, koska loppu oli niin kauniisti ja koskettavasti kerrottu. Hieno tunnelma kuljettaa tarinaa eteenpäin sujuvasti, vaikka joiltain osin kirja ei ehkä mikään kovin erikoinen olekaan. Kaunis satu se kuitenkin on ja suosittelen lämpimästi lukemaan :)

------
Alkuteos: The girl with glass feet
Atena 2011, 394 s.
Suom. Taina Wallin
kirjastosta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti