David Nicholls: Sinä päivänä

Maaliskuu pyörähti käyntiin lukemalla David Nichollsin bestseller romaani Sinä päivänä, joka on ollut lukulistallani jo pienen ikuisuuden. Kirjan suosiosta kertoo ehdottomasti se, että sain sen vasta vähän aikaa sitten luettavakseni kun aikaisemmin se on aina ollut lainassa paikallisessa kirjastossa. Nyt sitten sattui hyvä tuuri ja sain kirjan vihdoinkin luettavakseni. Mainittakoon vielä, että tähänkin teokseen tutustuin nähtyäni kirjasta tehdyn elokuvaversion trailerin. :)

Dexter Mayhew ja Emma Morley päätyvät 15.heinäkuuta 1988 samaan sänkyyn. Vastavalmistuneilla parikymppisillä on koko elämä vielä edessä. Elämä viekin sitten heidät sitten aivan eri suuntiin Dexterin päätyessä yrittämättä tv-julkkikseksi ja Emman hanttihommiin ja epäonnisiin ihmissuhteisiin. Erikoista kirjassa on, että Dexterin ja Emman elämää seurataan vain kunkin vuoden heinäkuun 15. päivänä liki 20 vuoden ajan. Mitä kaikkea Dexterille ja Emmalle ehtii tapahtua sinä aikana? Onko heidän tarinallaan onnellinen loppu?

Sinä päivänä on hyvin kirjoitettu, erittäin viihdyttävä romaani, jonka parasta antia on sympaattisten henkilöiden lisäksi omalaatuinen rakenne. Kun kerrotaan vain tietyn päivän tapahtumia useamman vuoden ajalta, voisi kerronta jäädä hyvin irralliseksi, mutta Nicholls osaa sitoa tapahtumat loistavasti yhteen ja lukijalle jää hyvä kuva siitä, mitä kaikkea onkaan vuosien varrella tapahtunut. Nicholls on taitava kirjoittamaan hauskaa ja sujuvaa dialogia, mistä isoa plussaa kirjailijan suuntaan. Kuten jo aiemmin sanottu, Dexter ja Emma ovat hahmoina erittäin sympaattisia ja kiinnostavia.

Nicholls on onnistunut rakentamaan viihdyttävän romaanin, joka voi päällepäin vaikuttaa tavalliselta rakkaustarinalta, mutta onkin sitten jotain aivan muuta. Se on hauska, koskettava ja mielenkiintoinen matka kahden ihmisen elämään ja siihen, miten pitkä matka onkaan käytävä ennen kuin tajuaa sen, mikä pitäisi olla itsestäänselvää. En kerrokaan enempää, että ei tule vahingossa kerrottua liikaa kirjan lopusta.

Suosittelen ehdottomasti kaikkia, jotka eivät vielä ole tähän kirjaan tarttuneet, lukemaan sen. Sinä päivänä on nopealukuinen paketti, jonka jokainen sivu on lukemisen arvoinen! Itse aion seuraavaksi etsiä käsiini elokuvaversion ja katsoa onko se lähellekään yhtä hyvä kuin kirja. Jos ei, niin ainakin Jim Sturgessin takia se kannattaa katsoa! ;)

------
Alkuteos: One Day
Otava 2011, 497 s.
Suom. Sauli Santikko
kirjastosta
2 kommenttia on "David Nicholls: Sinä päivänä"
  1. Kiitos tästä arviosta! Minun(kin) on pitänyt lukea tämä ties kuinka kauan ja minä jopa omistan tämän mutta ei.. Jospa tästä saisin vähän potkua lukemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat jostain potkua kirjan lukemiseen, koska se todellakin kannattaa! ;)

      Poista