Tahereh Mafi: Shatter Me

Goodreadsista löytyi tämäkin ja kirjailijaan pelkkänä nimenä törmäsin jo aiemmin etsiessäni löytyisikö Random Riggsin kolmannesta kirjasta netistä mitään tietoa (Tahereh Mafi on Riggsin puoliso). Esittelyn luettuani tiesin, että Shatter Me oli pakko saada luettavaksi. Kirjastosta tätä ei tietenkään löytynyt (niin kuin ei montaa muutakaan kiinnostavaa teosta), joten omaan hyllyynhän se oli sitten hankittava.

Julietten kosketus tappaa. Yhteiskunnalle vaarallisena hänet on unohdettu virumaan selliinsä karussa laitoksessa ilman minkäänlaista ihmiskontaktia. Sitten Juliette saa sellikaverikseen Adamin, joka mullistaa tytön yksinäisyyden. Laitoksen ulkopuolella yhteiskunta on romahduksen partaalla, mutta yksi taho lupaa muuttaa kaiken. Sama taho haluaa hyötyä Julietten erikoisesta kyvystä ja käyttää tyttöä omiin julmiin tarkoituksiinsa. Juliette voi joko alistua muiden tahtoon tai päättää itse kohtalostaan.

Pidin pidin pidin tästä kirjasta aivan valtavasti! Jo lähtökohdiltaan Shatter Me oli erittäin kiinnostava, toteutukseltaan suorastaan loistava. Tarina kulki eteenpäin sujuvasti ja jälleen kerran kävi niin, että halusin vain lukea ja lukea eteenpäin aina uuden luvun toisen perään. Lopussa tarina lässähti melko pahasti, eikä loppu luonut kunnon jännitystä ja kiinnostusta seuraavaan osaan, mutta siitä huolimatta eiköhän tuo jatkokin tule luettua.

Tietysti tässä oli myös romanssi, josta huomasin yllättäen pitäväni oikein kovasti. Kirjojen rakkaus on aina elämää suurempaa, mutta silti en hirveästi yleensä innostu siirappisista rakkaustarinoista. Tässä se kuitenkin toimii ja on kirjoitettu erittäin kauniisti. Juliette ja Adam olivat ihania, mutta myös Warner kaikessa pakkomielteisyydessään oli kiinnostava.

Mafi kirjoittaa erittäin kauniisti, tunteikkaasti ja omalaatuisesti. Tarina sisältää muun muassa sanojen toistoa ja yliviivauksia, minkä lisäksi teksti pursuilee kielikuvia. Niistä kaikkein runollisimmat ihmetyttivät ja muutenkin tällainen kieli ei ehkä kaikkien mieleen, mutta itse kyllä tykkäsin hirvittävästi Mafin tyylistä. Runollisuutensa takia Shatter Me oli ajoittain hidasta luettavaa, mutta se ei vähentänyt ollenkaan lukunautintoa.

Kirjalle on pakko antaa vielä lisää suitsutusta. Tässä osassa ja sarjan muissa kirjoissa on uskomattoman kauniit kannet. Näitä kelpaa katsella lukiessa ja kirjahyllyssäkin! 

Shatter Me on trilogian ensimmäinen osa. Toinen, Unravel Me, julkaistiin 2013 ja päätösosa, Ignite Me, tämän vuoden helmikuussa. Lisäksi Mafi on kirjoittanut trilogian osien väliin sijoittuvia tarinoita, jotka täydentävät tarinaa. Kirjan elokuvaoikeudetkin on jo ostettu eli tämän uskaltaa ehkä varovaisesti odottaa joskus näkevänsä valkokankaallakin.

------
Harper Collins 2012, 338 s.
oma ostos
7 kommenttia on "Tahereh Mafi: Shatter Me"
 1. En pitkään aikaan pitänyt tätä trilogiaa mielenkiintoisena, mutta viime aikoina olen aina vain enemmän huomannut kiinnostuneeni tästä. Olen varma, että vielä joskus luen tämän trilogian. Hyvä juttu muuten, että myös tuo ensimmäisen osan kansi taiteiltiin uudestaan tuollaiseksi silmäkanneksi, koska alkuperäinen kansi (tyttö valkoisessa tanssiaismekossa tuijottaa uhmakkaasti kameraan) ei hirveästi houkutellut. Nuo uudet kannet viehättävät silmää (no pun intended :D) enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goodreadsissa katselin tuota tyttö ja valkoinen mekko - kantta ja ajattelin, että onpas tylsä. Mutta onneksi tämän sai sitten lopulta tuolla silmäkannella :)

   Poista
 2. Tämän sarjan kannet ovat kyllä niin harvinaisen ihania! Voisin pelkästään niiden takia haalia ne omaan hyllyyni :D Itse tarina olen saanut vähän huonomman vaikutelman lähinnä huonosta palautteesta, mutta alan pikku hiljaa vakuuttua paremmasta kokonaisuudesta nyt kun mielipiteitä tulee muualtakin kuin Goodreadsista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goodreadsissa on kyllä annettu tälle tolkuttoman huonoa palautetta. Sieltä kun katselin luettuani mitä muut ovat tuumineet mietin onko minussa jotain vialla kun ihan oikeasti ja vielä paljon tästä tykkäsin. Mutta ymmärrän kyllä, että kirja ei varmasti ole kaikille mieleen.

   Poista
 3. Ai en tiennyt tämän olevan trilogia! Tai siis luulin tästä syntyvän vähän pidempi sarja :P En ole vielä lukenut, pitää hankkia tämä!

  Silmäkannet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipedia tiesi sivistää tuosta, että sarja päättyy kolmanteen osaan. Tästä olisi kyllä ehkä riittänyt pidempäänkin sarjaan! :)

   Poista
 4. Vaikuttaa kiinnostavalta ja silmäkansi on tosiaan upea!

  Minä odottelen Ransom Riggsin seuraavaa suomennettua kirjaa kieli pitkällä, Neiti Peregrinen koti (...) oli mahtava!

  VastaaPoista